[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(31)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
終於試左用Tidal
聽落我都係覺得cd 好似好聽d其實分別都唔大
但tidal有D碟e家都好難搵返
之前我講果隻Royal ballet gala performances 都有 不過就算聽Master 音質都係同我隻sacd有d差距
係tidal搵到隻Erich kleiber既le nozze di figaro label係decca legend系列
真係好聽到仆街 一聽overture已經聽得出果種音質 錄音做得好真係差幾皮
想問吓金屬頭梁點樣令到佢軟身啲?
係呀 我都係USB出去sa11咋
用個盒撐鬆佢
我冇誤會啊巴打 我打得唔係幾清楚唔好意思
我講嘅聽你咁講好似唔太好係指
因為你講唔好急住升級
我直接買monolith好似唔太好

真係好多謝你咁詳盡嘅建議
我應該都會採用巴打你嘅建議
zen dac + hd 6xx
THX AAA 789 + dt990 pro
有樣野你點醒左我
工作機唔洗好好 聽歌享受值得對自己好啲

感覺上部THX AAA 789好似都足夠應付埋日後 萬一 headphone嘅升級

重有啲問題想問下 一般嘅mixer同interface係咪都正常用到headphone 只係唔夠力推?

同埋喇叭係咪都要用amp推 如果要嘅話
THX AAA 789夠唔夠力推到?

唔該哂

一般嘅mixer同interface唔會好好推力,都係預你用d易推野,e.g. cd900st
推beyerdynamic會有聲不過未必係好

THX AAA 789其本上9成headphone都handle 到,唔洗擔心
當然handle 到同夾唔夾聲係兩樣野,夾聲就睇headphone
THX AAA 789本身好少音染,用黎做野應該幾適合

THX AAA 789唔會夠力推speaker, speaker要用speaker amp
喇叭你用active speaker就本身有amp,唔洗擔心夠唔夠力
想問下一部zen dac夠唔夠推Hd6xx?
數據上就唔係好大力,不過都夠嘅
price point
用開入耳考慮緊試玩headphone
但零知識,想請教下
而家用緊金磚+ie800s, 最近以經少rip cd主要用moov/ kkbox

想問下如果揀易推既headphone (如d7200),買個平耳擴如zen dac 同直接用dap 推分別大唔大?

耳擴本身真係無研究,如果compare mojo or hugo portable dac, zen dac 呢啲新啲既dac 技術同表現上分別又大唔大?

另外見zen dac 啱啱出左v2又差咁少錢,如果真係揀係咪搵v2 會好啲?
大陸所謂嘅diyer係成個圖紙比廠用貼片機做一批,點會做左smd 就無人做
打錯字
即係會成機賣
我估呢部機唔出圖紙?
你講得岩,大陸逆向工程大把人做,音響野又唔係咩高技術野

dac 同amp呢家野係無底洞, 我都仲諗緊可以點處理好我隻HD800S
想問下有咩電腦播放器可以eq
tunebrowser 好似唔可以eq
金磚加部amp啦

amazon到 返屋企試 FR似哈曼
見同oluv有合作(冇貨)
有睇開oluv sound demo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞