[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(31)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
巴打想駁mic?
做直播?
唔係, 想同時聽電腦同switch聲咋
其實都係睇dB線調
自己冇得測 不過上網搵應該大致都差唔多

如果同哈曼曲線比 100kHz多4dB左右
大概就係呢個位令人覺得轟頭
明明同一時間出嘅iem m7 m9 咁正常
Sony 好學唔學學Beats
Focal clear 係另一out bud 但又興趣既,不過聞説個代理西到爆

講Focal唔知clear有冇out budget, elex都係你budget 之內
不過Focal要背定代理地址先
drop.com就要練下英文

T1少講係因為T1 2nd真係要夾下amp,T1 2nd 配THX AAA 789有巴打咁玩
t1 3rd就巴打自己試下啦(我仲未試
T1 1st好正 可惜買唔到
T1 gen 3我未試過, 但有巴打話同T1 gen1 gen2唔同方向, 要留意下
有啲好奇其實同價位 音質上 係咪
speaker>headphone>iem?
以前淨係用過 iem同留意iem啲價
好鬼貴
音質上嘅改變又好似唔係有個價錢咁大嘅分別
不過可能係我冇買dap玩 因為都好貴
老實講開放式我都淨係聽過shp9500
以前基本上淨係玩iem同埋封閉式
而家感受到大耳嘅好 都想物色下開放式耳機

ATH-R70x
HD600

點睇
直接ATH-ADX5000
headphone>iem
但speaker已經係唔同一個次元嘅嘢
基本上係
但speaker對空間大要求
headphone對前端大要求
單講音質iem係唔抵㗎啦,但問題係環境空間限制嘛
Hi-End
係因為音質好好多?

最近都睇左唔少speaker嘅野 都係好複雜
房間大細 擺位 墊同架等等影響都好似好大

如果speaker環境方面set得好好
headphone都用個好啱好靚嘅amp推

speaker都係屌打headphone?
明白哂 唔該巴打
好彩iem冇乜點入深坑
不過都想整對屬於自己嘅cm
你都講咗一半 喇叭hifi成間房都係聲學系統一部分

而且只有喇叭先真正有聲場呢個講法

耳機只有空間感 錄製音樂時候依靠算法得出嚟嘅模擬感覺
睇review t1 gen3 低抗阻反而成為佢既敗筆
明白 唔該哂巴打
都真係 我見玩speaker啲人突登整間房
啲野再貴啲
冇上限
平少少 HD800S
頭先仲有少少興趣

睇完上面吧打hd800s 原來係機械人聲
其實天下第一嘅hd800s 到底係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞