[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(31)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
1,2 我 ok
3 唔太得
感覺唱milet d 參賽者都太過特登
有d直情走音
唔係就冇特別
唔止唱milet 個d參賽者,例如個白人都幾做作
第3個個好明顯想chok返milet個唱法出來 但係唱得好奇怪
係咪因為把聲唔夠厚
似係
不過好過其他唱milet
全部都好難聽
今日去左試聽,用dap 轉平衡線直推
先試d7200, 係我鍾意既暖聲但感覺無咩特別,再試d9200, 人聲前少少,中高頻伸廷都好左,幾吸引

最後試t5 3rd gen, 一聽第一下感覺濛啲,但對比d9200 細節多左,人聲後返少少,店員哥哥仔話我覺得濛係因為隻T5 係無煲過但隻d9200 係煲開左既demo 機,正常應該係t5 清晰過d9200, t5 佢報畀我價7999 同d9200 差$4000, 好吸引下

有無巴打比較過兩者係咪應該t5 係清啲?
細節t5多都係嘅,但係我覺得太中性,人聲唔算出
可能耳機唔只係用客觀條件,例如分析力有幾好
而係覺得好聽先係享受
價錢係concern兩個就一定係t5,如果唔只係價錢,聽落去你似乎覺得9200好聽啲
如果以當時兩隻比9200 係好聽啲,但t5 帶畀我既感覺係新穎啲而我又接受到佢嗰種中性

問題係我唔sure我聽到既濛係唔係真係因為未煲開既濛, 如果係我會選擇t5, 始終兩隻野係差33%, 9200 本身我係out bud

而家仲多左個option 就係繼續64 audio tia fourte😂
有熟人可能都係8k 上下放畀我,基本上全新,但無錢要埋佢條線
T5係邊間有得試
ECT最近代理左隻tago t3-01 建議試埋
人聲試下focal
close back 嗰隻celestee
巴打係鐘意聽人聲?
如果唔係 試下th900
9200你戴得舒唔舒服?
T5 gen3 6千尾?
我頭大覺得有啲夾
講唔講得邊度
正常啱啱開始一個鐘啲聲係會怪怪地
大概兩三個鐘就已經聽得出本身係咩聲音

基本上大部份50個鐘都已經出晒
不過坊間有啲人話某啲型號係要幾百個鐘我就唔知啦
fx audio個tube preamp又幾好玩,就咁加喺中間就可以享受味精嘅樂趣
係咪tube03? 想要個無eq版本
interesting
巴打講多d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞