[關於選鋼琴的問題]買直立(Upright)及三角(Grand)鋼琴交流及集中討論

1001 回覆
34 Like 7 Dislike
咁梗係越大越好
唔大,應該係換左 action。
touching 80年代到而家同級既都係差唔多touching
ok既,唔好係食力位 音板偷工減料就算
舊u1 好大程度係由大陸入境。 因為佢地大量買 3流日本琴。所以要賣埋俾香港
你呢個budget 買電鋼仲好。 有興趣先再考慮供部琴
巴打你覺得佢最新個碳纖action點?
同木action比邊個好彈啲
碳,反應快d. 正常都耐用. 舊action,佢耐用做工我覺得比同級Yamaha 差d.
利申其實鐘意kawai 但緊yamaha
咁過多一排睇睇有冇新action 嘅kawai二手
我唔係好中意yamaha咁聲有啲爆同dry
但u3/yus series 嘅touch又真係ok
香港d 2手其實算平,睇下有無機會搵到好野。

爆音問題係個音槌入面d棉太實,一係音槌棉太薄。 外國有整音師,可以改善呢個問題。 但香港好似唔興。

我覺得禁多upright k800個touch係我感覺最好。 相反yamaha 就算三角c系手感都係麻麻,再高級既以前學校無,有既都演奏琴都係歐系。不過未有第3代碳action之前,我個人覺得靈敏度,yamaha好d,但單音音色yamaha 太清水,kawai 單音音色有修整。
所以練琴點解d人鍾意用yamaha,彈咩俾咩你,禁就容易知自己仲差d咩
我見外國啲琴同樣model貴過香港好多
我呢啲leisure彈嘅應該搵部kawai啦
聲好聽啲個人都開心啲
咩樹
我家都係用 kawai 唔差架
德系有d音色都調得幾好。例如 schimmel 彈jazz,個d 有加乘。係dynamic 差d.
尤其70 80年代仲係made in Germany .

非德系既就垃圾來
schimmel同petrof點睇?
去尖沙咀間tomlee彈過steinway 真係好撚正
你點樣入到去彈Steinway係咪問佢就得
schimmel 真.德系比較好
香港地買德系琴係咪要長期開冷氣同抽濕機
係呀 我話想試 開左間房比我任玩
而家好似好多都係波蘭製?
咁好
定大陸印尼製?
schimmel 話自己 made in Germany
得德制先正常,其他係簡配,但個價仲貴過Yamaha 好難入手
佢東歐到支那都有生產,而且而家賣左盤俾珠江定長江。但家族仲係德國整琴
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞