[關於選鋼琴的問題]買直立(Upright)及三角(Grand)鋼琴交流及集中討論

1001 回覆
34 Like 7 Dislike
唔緊要。有心學就好了。有時學琴無需要真鋼。除非你好有心學古典。

加油啦巴打。

不過價唔係問題就買n1麻。直接攻頂唔駛換。 總覺得每一次換琴俾人食差價食到傻。 香港二手回收價好似求佢拿走禁

不過買左就用盡佢就岩。

我近期入左部yamaha 都預左同佢過世
點解學古典一定要彈真鋼琴
利申:唔識野
本身想買nu1x, 但佢唔拆得,所以買唔到
我住村屋
Thanks 4GCHI
冇 諗住如果之後要 tune都有個正少少既試下
但係工廈d人會就腳咩?
同埋如果有整爛點算
買不起
好夠啦我部 KAWAI k500
不過考慮緊到時上去會換琴
upright都唔俾?
上面我有講
買唔起n1有咩揀ching熟唔熟其他牌子?
用緊yamaha ydp142想換,諗住學到夠考diploma又驚好似樓主詩咁講彈壞手勢
聲靚Roland 鍵感Kawai
電鋼我覺得Yamaha手感輕得濟
觸鍵技巧問題。 現今科技解決左大細既靈敏度。(當然仍同鋼琴不同,但起碼可以做大細聲)但觸鍵技巧上佢未夠豐富。
如果未來有人工化可以理解埋彈琴既感受。 唔排除可以完全取代鋼琴。 就正如古鍵琴被取代一樣。

如果有部琴會比較易講解。我可以用不同方法彈 你就對比到落鍵用不同技巧,聲音有不同變化
sad sad 諗住可以係露台吊入去
調音師都係聽你要求做野。 同髮型師一樣。 無指令就亂來。 所以有諗法可以慢慢搵不同師傅。 睇下夾唔夾到
要搵人開門關門。 如果番工就窄窄地租房出去
二手 我又推人落下坑先
唔錯呀呢部。
clp 700系列。你望望。

如果學classic,你考試時要調整好多野。應該係講考試個一刻。 就好似揸開私家車,突然俾架van仔你。你睇位加速唔同左禁。

要有呢個準備。因為觸鍵感受不同。 大細聲唔係好似電鋼禁一級級。

不過考級都係彈哂譜既野,流暢,速度正常就合格收工。

唔要求高分問題不大
睇外國review, 好多人都讚Kawai 電鋼嘅手感,可以試試
2-5萬
牌子冇乜偏好
普通直立入門有乜介紹
得5級直情想學返
以前細個唔知點解想考級所以老母出錢買左呢部野
到依家面對8級至想換真琴
但堅唔捨得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞