[關於選鋼琴的問題]買直立(Upright)及三角(Grand)鋼琴交流及集中討論

1001 回覆
34 Like 7 Dislike
一泥本身出名 好多音樂家例如郎郎會用
間接幫佢宣傳
二泥就係佢音色數一數二靚 好獨特 唔會好似YAMAHA咁清脆統一 但又唔似Bösendorfer咁怕醜同收埋收埋
同埋手工製作無得輸
BÖSENDORFER係鋼琴界好有歷史啦 193年歷史
不過佢俾YAMAHA收購左
理論上佢係再貴過Steinway and sons
真?
電子琴不在討論裡
學左好耐啦
唔好買電子琴 唔值
電子琴不推薦
邊有
我之前去劏利 柏屍 & C Bechstein 個間琴行混吉試哂咁多個牌子之後再係Zurich試過2部fazioli
我都係鍾意fazioli多D個touch 好舒服
Yamaha太尖
Bösendorfer 個聲聽落去唔係好鍾意
S&S 個有D難控制 Boston Essex之流..慘過大陸琴
S.Kawai 未試過
長江...算鳩把啦咁既價錢
C Beckstein我唔知係間行完全鳩做無心tune 琴琴行個部走哂音個touch直頭係災難
我反而想試下Estonia好似唔貴你有無試過
Baby grand其實值唔值得
同唔會同upright好似
Fazioli雖然得40年左右 但係佢音聽落的確舒服
不過如果佢出upright就好了
講真boston同essex真係好一般貨色
不如用KAWAI/Yamaha 好過
Shigeru Kawai我都未試過
如果有機會都想試下 我見好多pianist都用
Estonia都冇試過 我都想有人實測下
c Beckstein佢個琴我真係麻麻唔係大牌子都算,冇咩人重視既感覺
Steinway and sons 好睇個pianist點彈個feel 基本上彈得正常都唔會話好難聽

有錢學琴都唔會買長江牌掛
但係BOSTON係咪仲屎過KAWAI?
baby grand兩頭唔到岸
除非話想試下 3角琴
彈鋼琴唔會比人投訴咩
啱啱學咗一個月
得夜晚有時間練 所以買咗電子琴貪佢可以插耳機
電子琴你新買定點
好正我都想彈
新買架 一個月前買
因為唔知自己會唔會有熱誠
所以買咗部好撚平既
點解會買電子琴 邊個fake 9你
純粹係驚買太貴 但係點知自己3分鐘熱度
但係依家自學咗1個月 暫時都覺得幾好
有d想換琴
你買2手琴都好過買電子真心
個鍵感要練架 電子琴俾唔到
但係屋企無乜位呀
同埋鋼琴唔怕嘈到人咩
平時放工返黎夜晚先有時間練
好驚比隔離屋投訴
冇架 都係山門 有咩法子 香港細嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞