[關於選鋼琴的問題]買直立(Upright)及三角(Grand)鋼琴交流及集中討論

1001 回覆
34 Like 7 Dislike
所以日本琴其實算係靚

Boston認真有咁差?
仿真果堆禁落ka la kala 咁 唔慣
利申我果部p社買既K琴好用
有冇邊間師傅推薦
Yamaha U1真係好正好吸引呀蘭
你彈左啦
新手唔敢
我聽人彈
邊隻?
我咁新買個咁貴既琴會唔會好浪費
你暖管係咪長年開
抽濕+恆溫最緊要
長年開抽濕機?
濕再開 太乾5得
sorry 絲。我當年用演藝師傅。不過我離開左N 年同而家不在香港。所以應該幫唔到你。如果我問到朋友我係度update.
香港地方細係禁。有時真係無地方。唯有就住用。
對boston有愛可以買。 但手感對比2大日本鍵係不同.我唔鍾意佢係因為action part kawai 無俾到第3代 carbon action 俾boston 琴。 而且佢仲係用普通木鎚。
所以性價比上追唔到boston.
不過最大問題應該boston係木材都cut cost.
但賣得貴過kawai. 我唔覺得值。

不過禁,佢單音音色係唔錯。 dynamic 都發揮正常,如果對比係歐洲琴我會go for boston. 香港歐洲琴標到天價。
但如果以練習琴出發 我買k800 就完左件事
我用數碼琴
係電子琴同真鋼中間
好想換真琴
但屋企又細又亂
用左十年又唔捨得
知唔知而家k800賣緊幾錢?
同埋好唔好買埋k800as?
我再諗過,應該禁答好d

我出發係以性價比同練琴既角度考慮。

對單音音色要求唔高,因為我明白可以通過不同既觸鍵來改變音色。

但如果無比較。boston 有無我講禁差?
手感正常,唔可以講好貼手指。但唔會覺得要花時間改變彈法去就佢。
dynamic.正常,彈幾多俾幾多。
價錢? 同價位有其他選擇,佢唔係拋離對手。

最後近年yamaha 質素都下降緊。我真心覺得 1980左右既c3同196幾年g3e(唔係大E) 幾好。 當年單音仲係有調音無kawai 禁重甜,佢係小小地吊下味禁。 無禁monitor.觸鍵對比現代係柔d,近年係比較機械。
唔知呀sorry,我記得5年前睇特價既唔會10萬。

as 木鎚有升級所以睇錢做人,差價大買800 ,小就as. 不過當年佢地成日收起800話無貨焗你買as。另外佢個pedal 其實好小用。 除非你彈開romantic 曲目就多機會用。
原來AS個槌會唔同
仲以為淨係得sostenuto pedal嘅分別
巴打有冇彈過其他日本牌子?例如toyo嗰啲
我對佢認知比較小。但理解上yamaha 做仿真琴最好。
你問我,我實推人落坑買n1.
有無budget 限制。
我理解係AS版係唯1有下放所有RX 系列技術同材料既直身琴。 所以如果特價既可以諗下。 不過以彈既角度,我唔覺差異好大.

有,但點講我用左我想要既練習琴既標準去試日本應該只有好小達到我要求。 Toyo 有部分琴鍵落得好淺,我唔太鍾意。而且dynamic都係一個問題。

其實我搵琴都係dynamic 行先。之後睇action做唔做到自己既音色(如果比較專業既禁2樣排名係一樣),之後睇價錢,性價比行前。再之後係觸鍵手感。 最後單音音色。我對調音太重既琴無太大好感。 但如果個排無練琴。選擇調音重琴係幫到手。又或者上台表演既曲目都會搵有加乘既琴。但練習琴。我prefer 清水味多點。容易知道自己做有無做岩音色

所以你買之前都要諗下自己需求就比較容易買到心水琴
上個月見到k800九萬左右
k800 vs Yus5邊個贏?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞