[關於選鋼琴的問題]買直立(Upright)及三角(Grand)鋼琴交流及集中討論

1001 回覆
34 Like 7 Dislike
唔係 當時我行Tomlee 見到個價都呆左 B211/PE UPO 寫著特惠價75萬
ching ,係二手琴( Used Piano)
仲未賣出去?
唔知啦 上年見到既
其實你洗得5千幾都可以買到一部可用既二手琴
咁除左屋企空間限制之外我諗唔到有咩原因要用電子琴
利申:請叫我詩
我覺得你慢慢彈 練果陣放鬆左之後再加快都唔遲
詳情你可以去ATCL POST問
咁撚7貴海鮮價
真Steinway and sons?
Yamaha我會覺得尖得濟
S n S佢音係圓滑得黎又好有個性
唔會太圓又唔會太尖 手感都好好
今年好多人都stay ar home
我諗多左人買琴搞到扯貴左
通常一開始學琴都覺得尖d 響亮少少 好聽d
但係學到上去 romantic period既樂曲就會追求圓滑感
我一開始學到果陣仲覺得yamaha係業界top 1添
(不過都好細個了+top 1識既牌子又係真既)
唔會呀 你唔好介意 你聽多幾隻牌子就會feel到分別
https://youtu.be/gr5Dbe2ASyw
成件事好海鮮
清會唔會話覺得有錢買steinway既人多 左
有shortage既情況先會扯貴左?
題外話,其實通常成人學幾耐先考級?
好睇個人
勤力+時間+天分+老師
勤力=你會唔會日日高汁練
時間=仲有冇時間練?
天分=有音感易上手
老師=唔拖堂/定教垃圾/高質野?
一般大約幾堂就彈到給愛麗詩 岩音 岩拍子 就可以去考 3級
幾堂就去到3級即係學一個月左右就可以去考三級咁勁?
你學給愛麗詩之前都要彈下其他先架
講真你新手都可以直接死練8級都得添
詩 我都講左7x 萬係二手 Steinway啦
表示親身試過部 Steinway,坦白講個人覺得好過 新果 d
Steinway b211 spirio 俾佢宜家賣到177萬
即係換句話,考到級唔代表真係識彈鋼琴,只係識考試?
呢個我絕對同意呀
手感點都爭啲爭啲咁,就算係過萬蚊都係滿足唔到(原來香港啲digital咁平
所以容納到部真鋼琴唔好諗買電子琴啦,尤其係想認真學上去嘅朋友
Spirio系列個人我好似麻麻炸
係 反而你識短時間內表達到個piece既情感先係最高
有種情況例外
就係佢玩開BAND/彈開流行曲就岩啦
好 多謝詩
詩 有無玩過我未試過佢個功能
通利成日收收埋埋 唔去K11 既話應該好難摸到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞