[關於選鋼琴的問題]買直立(Upright)及三角(Grand)鋼琴交流及集中討論

1001 回覆
34 Like 7 Dislike
ching 彈到咩歌U1就唔得啊
某1首schumann慨歌
其實又無話一定要買 Yamaha u1,不過如果買 Yamaha,低過 U1嘅型號都唔建議買。如果本身已經有一定功底(有五級左右),買 yamaha就要買更高型號(e.g U3,YUS5, grand...)。不過好似 近排Yamaha 質素有d 都唔太好。

當然都可以考慮下其他牌子。要平嘅可以考慮大陸琴(e.g 珠江利申未彈過不過好似話可以價錢低 d 但質量唔錯
大概咩 level 啊 ching,我部 U1好似都唔太掂唔知係咪因為部琴太老
U1都已經70K,都只係standard款好貴
ching 點解買咁貴好似有靜音系統先要70k無好似5x k 左右
我朝早返工,夜晚練琴
所以 ching 係有靜音系統嘅(?)
都未買,所以先上黎問下。但都一定要買有靜音系統
其實買數鋼好唔好? 又平D
老師會陪你揀琴?我朋友都係用u1,佢都係學到8級以上先換。有心學上去唔建議數碼。如果你有日發現u1滿足唔到你再換都未遲,不過應該係好多年後慨事。
我都想知點樣拿折,定咩時候會減價
學咗半年就彈到fur elise咁勁
巴打日日好勤力練琴?
劉名
made in Japan u1路過
我係絲打
而家仲係練到甩甩cut cut呀啲手指好僵硬
練習方面 基本上日日都練
有時會偷懶一日半日
用U1有咩要注意?
好好享受佢清脆響亮既琴聲
有咩調音師推介?
無位擺係死症喎

有無去通X柏X睇下數碼綱琴?一萬樓下大把選擇,手感對初學者完全可以接受(個人意見)

部份型號仲好compact,只係太細部果D放唔落大speaker, D聲似乎爭D. 不過你都係放工靜音練架啦(同埋初學都係亂彈,無人聽到練得仲輕鬆),用headphone聽,琴聲都幾自然,所以個人認為音色問題可以接受
有冇介紹邊隻型號
的確我係要用HEADPHONE去練...
同問
睇緊roland fp10 同 fp30x
無認真試過晒呀,都係等其他Ching 介紹

屋企有部前七Roland HPi 6f, 綱琴老師話幾OK。聽講Kawai CA系列都唔錯

我覺得去琴行睇睇,搵部啱budget同夾屋企擺位仲實際D
我屋企係完全唔會有位擺,我一定係需要用嘅時候先攞出黎..
唔用嘅時候應該要打橫打棟搵個位攝嗰種
咁呢兩個series都唔太啱用了
細到大有好多次都係因為屋企太細左諗右諗所以冇左件事
今次想頂硬上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞