[關於選鋼琴的問題]買直立(Upright)及三角(Grand)鋼琴交流及集中討論

1001 回覆
34 Like 7 Dislike
Welcome to the classical music world!
學琴緊係要買返部鋼琴啦!電子琴替代唔到架(初級除外)!寧願你租琴練算數
歡迎大家問關於一手、二手鋼琴鋼琴既問題!
利申:非打手,如果我係打手我立貞節牌坊 一生不做愛 (但唔排除之後有興趣係依方面發展到時真係先CUT返依句野)
如果係想學琴請左轉
鋼琴演奏級之你問我答(ATCL/DipABRSM至FTCL/FRSM) 4
https://lih.kg/aJqxjHU
鋼琴牌子一濫Different Piano Brands(排名不分先後), (含以前年份,二手,一手,不同高度):
Area A平民價錢牌子(4萬-9萬以內)
Yamaha(U series):U series around 40000~70000
U1 既直立鋼琴:音式清脆,U系列係最standard一款,其他入門款不推薦,會後悔。要去T社先買到一手。

KAWAI(直立入門 series):
KAWAI K-500(日本製造):價錢約60000-90000:音色沉實,係P社先買到一手。

Young Chang:
韓國牌子,中国天津製造(略,因未體驗過及中国製造已扣分)
Essex EUP-123E:價錢約41000-65000
Steinway and Sons入門牌,掛羊頭賣狗肉,中国代工製造(略,因未體驗過及中国製造已扣分)
Area B中產價錢牌子(BUDGET 100,000~250,000)
Boston Piano(Designed by Steinways and Sons):價錢約100,000-140,000
下圖係 UP-132E,T記有售
音色同Steinways and Sons 較接近(around70%),音色平均,KAWAI代工(日本製造,非全人手),想掛住個Steinway and Songs打JJ既可以一試,但係我會覺得有更加值同抵用既鋼琴牌子囉。

YAMAHA(YUS5 Series):價錢約100,000-160,000
我覺得唔算抵玩,唔上唔落咁,靜音鋼琴it's just a gimmik,有錢既唔會特登買,窮既亦唔會特登買佢。
Area C有米仔價錢(BUDGET 250,001~):
Blüthner (S Series and B series 145 vs 132):價錢約370,000-527,000
有彈過,琴鋼太輕,詩唔知係咪彈既琴係A貨,細細力就彈到FFF咁大聲。不過音色清爽有又餘穩,pedal對我黎講亦太易響亮,不太推薦。
以下係Blüthner Type B ,個人覺得唔算好正。
Steinways and Sons(K Series):價錢約316,000
鋼琴界LV, 音色界乎Bösendorfer同Yamaha中間,好多鋼琴演奏家都用依個開piano concert。
個人覺得價錢同琴成正比,有人手製造已經值。

Bösendorfer(130 Model):價錢約715,000
Made in Austria,鋼琴界DIOR,音色沉穩,相當獨特,好有個性,好吸引,可以做首期了。

其他三角琴牌子如
FAZIOLI, Shigeru Kawai, YAMAHA, STEINWAY AND SONS, BOSTON, BöSENDORFER等等,有機會再補充

以下內容乃個人意見,只供參考,出事我唔負責,亦負唔起咁大責任。

問1:買upright定grand好呀
答:睇你屋企幾大,我就用開upright,但係媽媽係女人,放到部grand就最好,音色差好遠
問2:買upright有分唔同高度,咁點算好呀?
答:都係睇你屋企幾大,當然越高聽落會越寬,所以貴少少都唔好買低身琴,寧願買2手好過(of course要搵有信譽既)(130最基本)
問3:係咪Yamaha/Kawai最正?我好窮架。。
答:Yamaha音色較為清脆響亮,Kawai音色較厚實;睇你個人喜歡邊種,仲有手感。
問4:Tune琴幾耐Tune一次好?
答:最好半年一次。
李香琴呢
https://joshuarosspiano.com/how-much-does-a-piano-cost/
有三角琴大約既價錢,可參考
Lm
打左9個字 不過得諗冇咩連登仔買琴
不過志在分享
想買部2手 C7
想同男朋友四手聯彈 有冇推薦
岩就去馬啦 最緊要睇下有冇水積 音色係咪一樣 無雜音咁就ok
巴打你諗多左
間屋唔至於放唔落掛清下間屋啦
不過係外國15-20萬有交易都幾平只不過怕無位擺
外國屋點都大過香港一般人住既樓啦
入門4萬~7萬
結他已經買到高級果D有錢人玩意
除左識彈到飛天/有錢仔 唔係正常人都唔會捨得買Steinways 但真係好聽好多
其實KAWAI YAMAHA已經好夠
當然唔排除有音樂jj 有要求
唔好俾自己後悔嘛
Btw清用開邊部琴?
請教下, 點解比賽都係用steinway, 唔用其他牌子既琴?
見識少未聽過Bösendorfer呢個牌子, 可唔可以介紹下
我唔識琴係未就可以唔理我啦
夜d覆 我要練琴了
邊有唔理你
我識flute架b flat major scale
蘭都有學琴
我最近先開始學
學左半年左右
打算買部電子琴 但屋企細冇位
學琴果度又要500蚊10個鐘租琴唔知點算好
LM

Synthesia Virtual Keyboard $0
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞