[關於選鋼琴的問題]買直立(Upright)及三角(Grand)鋼琴交流及集中討論

1001 回覆
34 Like 7 Dislike
發夢巴打
其實你點睇 Boston鋼琴?
我頭先睇 YouTube comments話kawai唔會用咁靚既材料去整 因為始終係對手
同埋都話價錢貴 kawai兩倍 音色仲差過k社
仲有話 Steinways唔 Caré 中低價位
唔清楚喔不過我覺得呢個價可以揀其他除非想十年內 trade in 換 Steinway如果唔係都唔會買
Steinway 其實主要靠賣 Boston 同 Essex 吊命百幾萬 Steinway邊有幾多人買
Boston試過,覺得音色唔差,不過就係同其他社比價錢貴
中價位仲有咩好推 ?
加個designed by steinway and sons就賣貴成倍
Y or K 社 grand 掛,我就無點彈過K grand ,Yamaha grand 都OK

對歐洲 upright無咩興趣
非 baby grand, Kawai 有 K Kawai, Shigeru Kawai 就更好,同 K. Kawai 音色又唔同,無咁尖,有 d似歐洲琴

Yamaha 有 C1X 到 C7X 越高數字越貴越好

德國Grotrian都唔錯,不過唔知係咪算係高價位啦已經
Y社 grand我都覺得幾靚
唔知係咪咁岩定設計整到冇咁尖亮
Grotrain上網睇完都十幾萬
中產可接受價錢 不過未聽過把聲
七十幾萬
果然有錢人玩意
巧!!!!
窮都玩得架 最平 4萬幾已經有entry level靚靚琴用
鋼琴用一世都得。最緊要soundboard 無裂。琴弦到期就換 action part 要保養。30年如果狂練要換鎚仔。 然後就控制濕度。暖管呢樣野我唔覺得有用。你放濕度計然後買部抽濕機仲好。明明熱力係影響琴既耐久度既野。 不過香港就好似必需品。 奇怪
電子琴。而家有仿真鋼。
直身琴我會買kawai.性價比好過u1.

不過u1就有買貴無買錯禁
Shigeru kawai。同價新琴無得輸。
yamaha c系。性價比一樣高。
steinway 要買日本steinway 認証翻新琴。
係歐洲買就爽皮。

bechstein 就算去到3角。佢dynamic 都係垃圾來。ppp 出p聲。fff 出f聲。單音音色舊琴一流。用來彈jazz 同bach 就ok.不過唔好禁講好似bluthner.前排試2部原廠翻新既三角都係同一樣毛病
bosendorfer 7尺以上既三角好有水準。
最後boston 就算吧。 kawai 代工仲要差過K系直身又賣得貴。 同價J kawai Yamaha.
去搵人整音啦。 你鎚仔d絨毛彈實左。彈落去淋可能受潮。搵師傅睇睇好好。

schimmel單音好過petrof 如果有人整好音既話。 但2部琴係dynamic 唔會好過u1。 只係音色會甜左。 但技巧上。yamaha action 係你做咩俾咩你。如果覺得跟唔上。搵人睇action,鎚仔同琴線先。

u1 upgrade 最平應該係買k800. 手感追到GX 系列三角。

保養都係掃下塵。唔係俾佢受潮。邊有易唔易保養,咪聽琴行調音師9up.
德系得最貴個2個牌子買得。
買日本野,香港德系同歐系既價錢on貴。
個人覺得直身琴唔係德產可以直接skip.
執部2手日本產直身琴。 但要搵個人幫手睇。 香港有班用大陸料翻新琴。但香港買2手對比歐洲係極平。
k5.單音垃圾聲。觸感好機械。你試完k8 就明我講觸感。 但大細聲。做不同技巧都無問題。 正宗練習琴。

k8.單音比k85甜。正常既k8 高音係圓滑既。觸感好好。 佢有種托住你手指貼到實。禁多牌子我諗到係steinway先有呢個觸感。大細聲,技巧都可以正常發揮。如果無位放三角就買k8啦。

之後5同8中間個d我能力試完無感。 所以忘記了
一定。yamaha 既monitor 聲。 同高靈敏既action 係佢可以發圍既重點。

你諗下。我想彈fff 但部琴出極都係f sound. 你耳仔習慣左。你彈部可以做fff既就要重新執過。same same 部琴做唔到ppp,你可以踩soft paddle. 但一踩聲底就唔同。就算你話2角都一樣。鎚仔移位。平時受力既絨毛變左新絨毛。因為鬆實度不同。彈出來既音色已不同。 禁整體性受影響。

彈琴最緊要train 耳仔。但琴本身都做唔到聲音既變化。 禁練琴真係變肌肉訓練。
你個部琴無人整過音。而又無咩人試。個鎚仔既毛太soft。
香港班調音師只係調音準。其他野係唔會搞。真係咩好琴都俾佢地玩死。

我學生petrof部琴高音尖.低音泛音好勁。當時係全新琴送過去。x利師傅話彈多陣會變聲。最後我叫佢咪L再俾錢x行賺
yamaha c系應該係數字愈大長度愈長。
我淨知c1 c2 個鎚同c3 c5不同。
thanks ching有道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞