[關於選鋼琴的問題]買直立(Upright)及三角(Grand)鋼琴交流及集中討論

1001 回覆
34 Like 7 Dislike
手感差成座山添!
成個玩具咁
不過 垃圾 真琴例如 d 雜牌其實都會彈到好煩躁
你係控唔到力度/走音 各種問題
玩左靚琴返唔到轉頭
真 特別係SnS
特別係 model B 甚至係 model D
開心甩P 可以俾正皮啦
想J
恭喜曬!
收琴有無介紹
有部Yamaha baby grand GB 1K 想放
自己用,中學畢業之後無學琴,好少彈
直身同三角手感有d差別,用開三角練去考級用人地部琴都易啲上手。
當然,都可能係我以前部直身太廢。
直接搵買家/carousell最好啦
約埋佢睇部琴 俾佢睇下音有冇問題/零件(如果佢要求)

當然如果你話放琴出去俾收琴公司食水好深
有分別架 按落去果下一勁明顯
有興趣
PM
telegram @polarlittlewhitebear
請問小朋友學琴買邊部型號適合(yamah..同kaw...)。同新琴入屋驚入唔到玄關,一手琴會唔會拆左先入屋?
三角同直立都唔會有問題
直立打側入屋 前題你門口個闊係正正常常放到入去
另外三角列個腳同pedal會分開 入到屋再裝埋一齊 亦唔會有問題
搭單一問 三角都可以?尤其香港樓d𨋢咁窄
可以呀 你參考下個門
https://youtu.be/rNFLkPz40H4
U1係咪真係用3-40年都冇問題?暖管洗唔洗成日換?平時點保養琴?

利申:學鋼琴新手
當然可以啦
暖管我通常都無換 壞先換
平時會用擰乾既毛巾抹
我知呢個可能係年經
30歲人想學琴,屋企冇位擺
我應該點樣入手好啲
U1係咪真係咁好?我見好多人都推介依款。其實有咩咁好?
同埋係Tom Lee 買係咪撻人朵有折?我今日去Tom Lee 買琴
u1可以話係 standard,不會差得去邊
我u1用咗5年就換,最主要琴鍵好唔敏感,啲聲好機械。去到彈難慨歌u1比唔到你想要慨野。我講緊我個部,唔知依家慨u1係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞