[關於選鋼琴的問題]買直立(Upright)及三角(Grand)鋼琴交流及集中討論

1001 回覆
34 Like 7 Dislike
詩有咩推介
本身用緊 U1
樓上我有推boston
中產係尷尬少少
點睇sauter, petrof果 d
果d冇咩j過 不便評論
其實真係唔湯唔水 中產階級係難食d
窮既根本唔會買咁貴 有錢既都會買SandS Bösendorfer
我低產來不過如果真係換唔知換咩好, U3好似同 U1又唔係差太遠, grand 又無錢買
一係試下Kawai 高身少少既
k800會唔會好過 U3
我個人覺得好難直接比 因為style唔同
ok
去到樂器合格標準,係人問題。
唔好搞咁多硬件野,多搞下音樂。
認真問,其實點先算壞手勢?
係 個琴係重要 不過識彈得好技巧更加重要
電子琴俾唔到 多種層次既力度對比
靚d既可能會有幾種 不過你諗返 唔同曲目想表達既大細聲都唔同 唔係一部電子琴聲幾種模式就俾到
跟住又冇真pedal 延音
差d既電子琴一按到底先有聲+固定聲音
咁好難唔做壞手勢
提返大家 yamaha有分中国廠同日本廠
中国廠聽聞係冇用原廠料整 只係掛名
音色同放出去2手價都差好多!
dynamic range 細嘅琴點彈都彈唔到大啦
所以就係考技術
Petrof 捷克琴黎,感覺上好似部琴戴咗口罩um實咗d聲咁,彈落會覺得唔太過癮
Ching 依家啲電子琴好先進 你唔好拎兩三千嘅黎講 過五千其實開始做到好多層次 pedal 個效果有分別就真嘅 講手感其實只係差少少 Roland 啲琴真係幾好用
放鬆有無心得
膊頭同手腕成日緊咁
B211 上年700k 今年1.3m
頭先去Steinway試彈,點解我覺得佢既聲反而冇yamaha 咁好音色同touching 都麻麻,可能我唔識聽啦

利申:初哥
ching 700k 係咪二手,平時都要1.28M
ching 有無邊部琴推介
ching 拎邊部 Steinway同 邊部Yamaha 比較?
Yamaha 尖 d Steinway厚 d可能 ching 喜好唔同掛
過百萬既S記同Y記既U1比可能我唔識野啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞