[關於選鋼琴的問題]買直立(Upright)及三角(Grand)鋼琴交流及集中討論

1001 回覆
34 Like 7 Dislike
禁部琴。 應該音都唔調
感謝巴打
唔講啦,廢事自爆
應該係
慘,不過禁平又真係好難叫人調音。
糾結緊YUS5定Kawai K800
同時又見到大家講boston 好難決定
想問埋boston有冇靜音系統裝?
試左未,覺得2部琴有咩好同唔好 所以糾結?

boston我理解好似無靜音。
Boston性價比唔係好高
試彈果位…完全彈唔出 fazioli應該有嘅range首蕭邦俾佢彈到好鬼差
真 d dynamics好屎
又係我 真琴真係一嘢收哂digital皮

早幾日去咗琴行運桔試咗啲二手琴
我budget內唔多選擇,通常都係啲唔出名嘅琴同埋70年代嘅k同y社。
1975年嘅日本製u1買唔買得過?我見佢裹面仲好靚仔
同埋係琴行同係屋企彈個音量會爭幾多?始終人地地方空曠
1975年賣幾錢先?
我部195x 都彈到,不過 range唔夠大
拍片應該彈首自己熟嘅曲
買二手 checklist
有冇水積?
入面(錘仔、弦線)係原裝冇生鏽(I mean用原廠野換都得)
個木係原廠?
琴鍵每粒用細中大力度都可以彈到聲、落土到底?
(會唔會有幾粒音會kick住?)
鍵冇走音?
琴鍵有冇受潮?(琴鍵會變到好重 亦有可能係本身牌子用料問題)
Pedal有冇問題? work 5 work?
延音 pedal 會否太短?
琴行彈會冇咁響 因為隔音好d 屋企會原汁顯露
Y社舊琴質素無疑係靚過依加 不過要睇下有冇俾人換零件喔
Fantaisie impromptu
好難彈得好
彈幾行姐
詩 可以去試
佢彈首 concerto opening應該勁 grand 但彈到錯曬音又甩曬
應該係冇彈上去 只係 for fun既
唔好binC啦
不過 fazioli真係幾好聽
二萬五左右,包2次調音同5年保養
8/90年代嗰啲好似已經要四萬起跳
兩萬五我覺得太貴
我見好似通常都係3萬左右就算係2000年後(?)
可以睇多 d 先
有錢彈咩都好聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞