[關於選鋼琴的問題]買直立(Upright)及三角(Grand)鋼琴交流及集中討論

1001 回覆
34 Like 7 Dislike
唔敢入去,毒撚怕羞
冇咩好怕woe 仲可以練膽
點證明先
Flute吹高音要拉長個嘴相反低音就唔好拉長
Wanna聽
生咗銹我都想學返
學啦
要買過枝呀,枝Jupiter吹唔到啲音出嚟已經
佢間廠一年得個100部琴出upright要幾錢
真係好撚正雖然佢好清晰但係每一部既characteristic 都好唔同
Boston Essex 好似撚Kawai 中国代工比幾十個買大陸琴既on9仔
SK 我聽左好耐都未見過實物 Yamaha SX又係yamaha D片吹到SX點正點正但係hi你無實物既
Estonia香港好似無人入?麻鬼煩
Bechstein 其實唔差架係德國佢都幾popular 不過香港個代理
Steinway 我自己覺得要用太多心機去適應每部琴
如果屋企有部steinway就perfect如果無要出去玩就大鑊

長江.....部9"成1M搵鬼買
Boston我彈過大陸琴一部講完
負皮你個核突emoji
快d買啦 多個娛樂呀
Boston係KAWAI代工 照計應該日本出
U mean Essex?
等我安頓啲野先啦依家笠笠亂
始終香港入既琴唔多
就算係t記都數得曬 upright琴
點亂
唔係好肯定Boston好似係日本+印尼
Essex就係大陸
btw Estonia 聽落有少少尖唔知係recording定點
https://www.youtube.com/watch?time_continue=360&v=Dvsmyuq3wcE&feature=emb_logo
不過講真如果鋼琴唔識簡
我會叫佢地不如買返KAWAI/YAMAHA
無謂買到垃圾
Sauter 呢 唔正咩
不過去到 300 k 左右真係試多過睇牌子
想問下你哋試琴會彈咩我完全唔識背譜
七國咁亂
Essex我會叫佢地不如買日本琴
Boston個位可圈可點 唔上唔落 一係就直接上去steinway 一係買YAMAHA KAWAI
聽左高低音部分 佢係偏向清脆 style
比我個感覺係 Yamaha
好多牌子我講唔曬啦
你預算多基本上都係買Steinway, Bösendorfer, FAZIOLI
Shigeru Kawai 都唔差架
Debussy +scales試下d琴聲平唔平均
再唔係你彈返考試果堆 都得
又唔係演奏會
請加油
想你係我隔離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞