[關於選鋼琴的問題]買直立(Upright)及三角(Grand)鋼琴交流及集中討論

1001 回覆
34 Like 7 Dislike
人唔係香港
我見呢度私人賣都唔係平好多,一係就平到好伏或都真係好老
但係新琴又唔係貴香港好多
不過我又唔急嘅,始終都想揾部自己鍾意嘅琴
岩去上啦
兩萬五入邊包埋
你扣返一年1000係for保養
45年琴齡都要$20000太貴了
一部靚琴都係用一百年
好明顯 Yamaha u1未算係靚琴
以前都叫ok 但係依加d料唔得呢
係,但係兩萬蚊我覺得有 d 貴咁
好似話七十年代日本琴唔錯
還可接受啦
其實我都覺 不過sales講到話佢地啲y/k社全部係日本運過黎咪當計埋運費囉

我反而聽過話80年代係最好
前面有巴打都話八十年代唔錯
買日本運過來好似無咩必要喔香港應該都有好多本土呢個年期的琴

依加太多東南亞/中國版 搞到劣曬
應該果陣買都 5平
點知有無換過零件?
例如啲錘仔唔冋色?
舊d既會起毛同埋較實 因為你卜得多會硬d
同埋冇咁白係真
好多年嘅舊琴會唔會好多都換過零件
我部好似話係換左先撐到宜家
睇下soundboard 有無crack. 睇埋內部木色。
潮左d木會起點。正常木色會深過新木。

另外睇下會唔會係改造琴,因為韓國琴80年代會抄yamaha U1 ,變相有無良商人換左個logo 扮yamaha.

上網睇下d相。佢低音定弦位同真yamaha 不同。 action part 無yamaha logo. 同埋我記u1 應該行米字柱(有錯update我) 因為我記得佢有時係5柱來

最後有機會換左琴弦,極新既話小心換左大陸弦。 其實鎚仔都換。但換左d聲音會不同。 所以買2手前去琴行試番yamaha 記住琴聲再搵2手比較好。

最後就睇下有無局部fading. 如果曬太勁可能內部有問題。因為琴唔受得太熱。
暫時剩試左YUS5
感覺幾清脆,但好似琴鍵好sensitive,dynamics控制得麻麻
唔知係我唔習慣,緊張定屎得濟
睇過youtube唔少k800既review
好似duplex scaling同加長琴鍵呢兩個feature都幾吸引
巴打彈開咩琴,唔慣好正常。我都係鍾意kawai手感多過yamaha.

dynamics u 系未係最好。 yus5新版其實係u5來。 唔係舊日本內銷版YU50.

琴行噪試唔真都正常
yup
佢琴鍵回彈速度好好。你feel 到琴鍵係痴住手指。 加上k800調音好好。

試完就明我講咩。
YUS5好似係個錘唔同 靚d
真 但新手唔洗咁勁
Kawai手感冇咁鬆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞