美加州改革數學科或削高階數 「微積分作用被高估」

424 回覆
62 Like 401 Dislike
gre要考,不過好淺
困難版代數only
texas tech本身已經有,不過無人識咁解
然後香港班狗官一直想抄美式
學以前咁分文理科咪算
Geometry 真係好無用咩?

公元前已經有geometry ,我覺得作為多一種工具同訓練圖像思考係好有用。Geometry已經係比較接近現實,數學都唔係淨係數字同符號啦。

(雖然有啲歷史,有啲古代嘅基本幾何,例如尺規作圖,已經過時到唔教)

如果無 geometry基礎,再上 coordinate geometry 同 trigonometry可以點教?
以前AS數統學嘅嘢算唔算比較適合大部分人?
呢科本身係for d唔係理科的人讀
deductive geometry可以淺教淺考
coordinates geometry sin cos唔駛識deductive geometry
當年敝校生化組啲同學都有得揀呢科喎
再搭科電應
但stat 最基本既distribution 有幾個都係continuous 既......
基本Calculus有幾難呀老老柒柒
你睇返math and stat個objective先啦
之後係d人讀唔掂physics或者pure maths先開係理科度

睇下lockhart's lament
均衡發展呢舊野反而害左人, 因為要迫佢地讀唔想讀的野, 反而唔想讀書

微積分係好撚重要, 但問題係對唔讀理科果D人係完全唔重要. 日常生活你除左打機計下邊D技能同裝備好D之外, 真係唔駛點用到

個人覺得越早比人專精, 同埋降低佢地改跑道果個成本, 先可以增加普遍教育個效果

但留意, 佢未必一定能培養到更多精英, 但現代教育出問題就係為左精英而做. 因為你想尖子早D讀數學, 所以令全部人讀數並唔好

當然, 同加洲呢單野有少少唔同, 加洲只係搞埋D黑人平權先出呢招, 對好多白左黎講, 黑人其實就係佢地良心的pet project, 佢地搞咁多只係為左(用其他白人)黎還債

呢個係重點, 佢地永遠唔會想燒埋自己的
其實只係dse太少科
如果係3C+5/6X絕對可以溝
Calculus個concept同基本既operation根本唔難
大學先教微積分
之後畀人笑數學差唔好怨
咁如果叫你中學嗰陣研究埋文學鑑賞及評論,法制原理及社會文化深入探究又合唔合理先?!呢個世界喺文、理互相輔助㗎!
Write your own compiler

-Terry A. Davis
今次你可能啱,但要有待查證。其實香港嘅AL何嘗又唔喺咁?AL課程本身唔算高難度,但AL考試就用好多令一般人莫名奇妙嘅考試方式去考考生,根本上就喺重考試技巧多於課程知識,純粹用來挑選考試機器但對於選拔真正人才就冇乜作用
背pattern 居多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞