美加州改革數學科或削高階數 「微積分作用被高估」

424 回覆
62 Like 401 Dislike
美國公司已經走火入魔,用於公司 training 啲動畫,講緊幾個人開會,全部唔同膚色不在話下,做乜要搵個坐輪椅,又要搵個男人樣女人聲啲人妖,搞到成班怪人喺度開會唔知做乜7
幾何學對理科嚟講係非常重要。否則啲積圖會亂晒籠。
係香港教得唔好,講啲唔講啲。鳩計鳩背。
搵笨柒。
計唔掂數就低能係咩理論
CEO同founder有幾多讀數出身
數學撚路過
WTF!?
唔係d咁複tricky的deductive geometry
美國高中學香港咁選科得唔得?定已經係咁?
賴撚晒野 屎忽痕報咗個孖士打 of 供應鍊管理 計數計到仆街
諗深一層,又唔係真係好需要計微積分。好撚記得東歐嚟嘅教授,教motion control,佢好撚鍾意講飛彈,佢話,課程上我係要講講P.I .D. Control)這個要用微積分修正彈導軌跡),但佢教就重點講bang bang control(見個位唔啱就鳩扭果種) ,佢話佢哋蘇聯用呢種方法,唔同美國。仲講話,一個飛彈炸埋嚟,成個area嘅人都死清光,要準嘅咩。
唔知美國係點
香港嗰啲都只係三角形四邊形圓形啫
Can’t reject H0 with 99%CI
修哲學好過修數學啦
解釋唔到就係哲學問題
死多d平民無咩所謂 同一個效果
你唔係寫program(仲要低階果種),或者係工程佬,所以先冇咩用。
黑命貴唔識計數
你叫黑鬼8051計啲咁複雜嘅數,唔得囉。
本身個設計有問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞