美加州改革數學科或削高階數 「微積分作用被高估」

424 回覆
62 Like 401 Dislike
黑人計算能力奇差。但又唔認、咪屈鳩人歧視佢。
又唔撚講下印度人-拉馬努金、陳省生呢啲猛人。
係咪覆錯po? 點解好似大家講啲野唔太相關?
就好似有條白痴問虛數計嚟有咩用。

單單係當年麥斯威爾冇理到電磁波個負數解,搞到Advanced wave 要遲70年先比人發現。如果一早當一回事,可能更早發現量子糾纏。
啲嘢起格嘅像素公仔同4K嘅分別。
我係再上面果位。可能㩒錯左。sooty。
而且我係度發洩一下不滿。
好多華人靠數學去屈機,白鬼啲數真係好廢
你未見識過黑人連加減乘除都計唔好。
吹水先係一般商業工最重要能力
其實應該叫思辯能力
普通打工仔升唔升到上去,除左父幹,最大既分別就係寫野同說話能力
你點樣present一個idea同埋提供有說服力既證據
講好似好抽象,但經歷過既打工仔就會明
有條理咁寫個email/寫份報告唔係咁簡單既事
無產品你吹乜呀
吹空氣?

你吹水都要有件貨比你賣先得架
唔係就只等於風水佬呃人
天唔鍾意但老細鍾意
咁呢個世界應該得幾個programmer
咁又冇咁少。我都有幫人做過。有晒rule跟。唔係真係咁難。前提係隻IC唔好係RISC

屌老母屄,老闆再接啲用RISC嘅屄job,我遲工唔撚做,尤其台灣/大陸果啲抄啲唔抄啲,冚家剷明明吓吓要經accumulator,扮乜撚嘢RISC呀。仲有,連MMU都冇,學乜撚人話自己裝到LINUX,uCLinux都未必得啦。

仲有啲濕鳩programmer,屌你老母,呢隻MCU係由上海做,入面嗰core都唔知邊到抄返嚟嘅2隻一粒貨仔,你而家用緊嘅係compiler 係由我呢啲山寨廠寫嘅C compiler 。你用既唔係ST呢啲大廠,更唔Keil C。
假設黑人唔係天生數學白癡:

1.黑人-2.普遍家庭較窮-3.家長唔識教/無額外資源-4.數學考得差

點解唔係解決問題2./3.先?
長貧難顧。
佢哋又無責任中出。
毛少將你走先 之後就有人話你吹捧A level踩低DSE
美國工程、電腦沒落,就係支那爬頭之時

Cut 數學課程同自滅國冇咩分別
傳統嚟講亞洲人喺數學特別屈機
教學方法唔同
左膠會話結果一樣就公平啦
現實係呢d難解決又無得拎光環
直接學炒股
例: 2+2=4, 得一個答案, 唔接受多元答案, 係白人至上主義
我聽返黎係咁
只係應付日常生活 ,+-*/就已經有多
中學教育其中一個目標係銜接大學課程,除非你唔預計讀有關課目
微積分其實已經係最易理解既一部份,stat就嚟5,6年講AI,big data先多人講(雖然真係一路都有好多用途)
btw 中學好多科目其實同出社會做嘢冇乜關係,但絕對係基礎練習同思維訓練
微積分咪又係加減乘除
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞