美加州改革數學科或削高階數 「微積分作用被高估」

424 回覆
62 Like 401 Dislike

美國加州教育部擬改革中學數學科,改革方向重點,是要照顧不同數學學習能力的學生,或因此砍掉較高階的數學課程,微績分等較難掌握的數學概念恐首當其衝。新課程綱要直言,微績分的作用被高估(overvalued),並建議將數學推論融入社會公義,連結到種族歧視及偏見等問題,事件引起當地頗大迴響。

美媒報道,加州教育部發表一份長數百頁的報告,講述數學課程改革方向,其中最大關注點是平等(inequity)。新課程綱要指,目前的做法是按學童數學能力分班教授不同課程,能力最強,進度最快的同學,得以提前學習高階數學,如微積分等課程。

課程綱要稱需要改變有關做法,直指微績分的作用被高估,又形容高中生學習微積分是走歪路。綱要指出,較難的部分應留給大學處理,中學階段應關注讓所有小孩喜歡數學,並稱提前學習的同學,上到大學後也要再次學習。

綱要並稱,應將數學與偏見、種族主義等社會公義問題連結,「為鼓勵真正平等、包容的數學課堂,數學的範圍 (perceptions of mathematics)必須擴闊,超越方法及答案,令同學視數學為連結生活、多面向的學科。」
講乜9呀?
我完全唔知佢up乜柒
黑人數學差
歧視智力低學唔掂數學嘅種族
數學融入埋國家安全啦笨
CalTech幾時搬出加州呢個on撚9地方
民主黨大本營
搶劫唔駛拉
特赦終生重犯
讀書又唔駛多
又係加州
智障州份
以後黑人計數必定會準過白人, even 同一答案
千奇唔好呀屌
美國科技大國就係教育
由細開始讀數理
學香港咁撚樣,中學得d爛鬼circle equation, slope, 3d圖,3角形果d,入到U讀n展/理科真係追得好撚辛苦嫁
你中學唔讀m2抵撚死喇
對入U冇用既野洗撚讀咩on9仔,又唔係強制性讀
依家加州咁cut咪姐係變第2個香港囉傻鳩
之前見過有post講
數學有racism成份
最左膠州份
其實美國中學core math嘅calculus已經好簡單㗎啦喎
其實美國好多人中學未讀哂 algebra 要上大學year1 補credit
只係有d人12年級果陣就去大學先修左calculus credits
佢宜家係想cut 果d 讀早一年嘅人 令到佢地冇左個除左SAT高分之外優勢

利申見過呢d同學
可能係數學有inequality
左膠痴撚線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞