美加州改革數學科或削高階數 「微積分作用被高估」

424 回覆
62 Like 401 Dislike
哇,絕版珍藏黎喔
Data analysis 好多要用到
matrix times vector = linear transformation on F^n
matrix multiplication = composition of linear transformations
Markov chain, least square approximation, solving linear systems (via factorization) 全撚部都係matrices, linear algebra黎
大學畢業之後, D數冇用過
利申. engg jj
咁如果只係"technician"就無乜點用數ge
我印象中 唔知大陸定日本 高中有分文科數同理科數
行已轉
加拿大 grade 12 pre calculus 最後一個chapter 係教tanx 條線點畫
夠曬易

冇左matrix班港女同電子雞就冇得執相
經常寫程式要用到。
如果你冇integration ,啲嘢會好怪。
好似個自動吸盤咁,你唔張個error rate 做 integration ,見錯就修正位置。會搞到條自動臀成日吊吊揈咁。

做左integration 再改,個動作smooth 好多。
你做邊行咁幸福?
基本上我日日都係數。

小則linear algebra ,大則微積分。
4x4, 5x5... 計到hihi. 一計錯一舊就gg

用計數機/ 電腦入晒就出個數好爽
文史哲學吹水炸播
女權。
因為數理強既多數男人
唔識初階又點識進階呀
屌你老味

明明最公平既野就係數學

依家搞到數學都要政治正確
好正
D on9真係以為數學無用

依家樣樣野都digitalise
又咁多data
數 同 stat 基本上係founding pillar
唔學 真係同文盲無咩分別

個個發夢做明星 / youtuber 咁
無數學都唔知火箭點上太空

D 左膠真係戇撚鳩. 係咪以為唔得射到得就ok?
好過美國扮welcome all但實際只係請女人
美國靠移民
liberal arts
根本佢本身就不值得提
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞