美加州改革數學科或削高階數 「微積分作用被高估」

424 回覆
62 Like 401 Dislike
其實geometry學嚟有乜用
係咪其他國家中學都係學呢啲
左膠文化

依家1+1=2
係唔撚得
你咁樣講係歧視
微積分係一種武器
我見有啲解奧數題目嘅channel (e.g. Michael Penn)
成個channel都係啲睇唔明嘅Integration同algebra
但有時會有幾題初中都識嘅面積題目
聽佢講好似佢地好少機會接觸到圖形類Geometry
https://www.youtube.com/watch?v=exWcvkxPG-o&ab_channel=MichaelPenn
https://www.youtube.com/watch?v=mLuvJYqRZck&ab_channel=MichaelPenn
微積分都高估作用?
好多數學公式都可以用微積分方法印証
黃種人就算少啲
都大把人教極唔識
而家中學課程係5,60年代定
個時人類講緊登陸月球個個都想做工程師
個課程係咁設計出黎

所以咪話過左時好耐,學緊5,60年前既課程
中學唔學定,上到u先學會仆街死架喎
搞到好似香港課程入面加入國民教育咁 不倫不類
咁要定義左中學教育目標係咩先
如果係令一般民眾達致有教養既水平
係日常生活理解到新聞同社會現象
參與到educated既討論既話

calculus真係唔大用途,你可以選修科擺佢羅
stat就真係現代社會每個人都應該要識
見到美國都搞成咁真係灰 全世界都一樣
跟港共政府學習?
咩科都加入政治元素
你中學教得難同選唔選拔天才無咩關係
無咩地方教數難得過強國

出左幾多個數學家?基礎科學任何範疇都落後
重有ctrl c ctrl v
所以都係回歸返要定義中學教育目標係咩呢個問題
其實唔教calculus先係最inequality
因為窮撚最欠缺就係所謂既生涯規劃
老豆老母身邊所有人都做廢工
無啦啦一個窮家子弟唔會知做工程師係要自己去學calculus
根本唔知世界上有呢樣野
假設佢天份真係呢方面既話會輸好多
但個代價係會浪費好多根本唔需要識calculus既人既時間
女人 做五下掌上壓 100分
男人 做二十下 合格

根本一撚樣
咁prob&stat肯肯定係racism啦
抽波3黑7白就話數量不平等係種族歧視
拎個distribution撚兩手計到係biased又可以話偏見

Calculus係overvalued仲好笑
唔講science同n展
就算商科都會用到d啦
對大部分人無用咁不如小學打後既文史哲cut 撚晒佢喇
淨係識用一地library 唔叫programmer只配叫script kiddie
文史哲先有用wor其實
問題唔係出係教學內容而係教學方法
香港個d工廠式,淨係背年份,背人名,考試默返出黎拎到分=勁
呢種方式一定教唔到野,亦令大部分人反感覺得文史哲=on9
實際上唔應該咁教
中國史書都有兩種寫法
香港呢種教法=編年體
純粹話比你知公元xxx年發生咩事叫你背晒佢
史記個種寫法叫紀傳體,以一個歷史名人做中心講佢一生發生咩大事
女人係咁上下
左膠=女人
齋係做 hypothesis testing 搵到 African Americans (Race) 同 犯罪率 有 strong and positive correlation 就已經要被人批鬥啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞