美加州改革數學科或削高階數 「微積分作用被高估」

424 回覆
62 Like 401 Dislike
有心學可以自學架
你自學讀得掂更顯得你優秀tim
而家又唔係禁止學微積分
係令唔想學嘅人唔洗學(咁高階嘅野)
少D人揀pure science
其實不如成個中學課程都唔洗讀啦,中學用六年學啲唔等洗野根本浪費時間,打下波跳下舞學下點social點溝女咪仲好。
教撚死我
美國中學生基本上唔係讀ap/honor class嘅話就只係識d最基本嘅代數 2d咁(=hk中三中四程度),d人連volume都覺得難計所以好多大陸撚去到嗰邊就可以用數學騎住班美國人
黑人數學差,要黑人學啲對佢哋講困難嘅嘢等於歧視
但只係黑人唔學又會輸比其他種族,所以左膠話一於大家都唔好學
做數要求step = white supremacy
快啲取消藍球比賽
基礎教育就係咩都教d,咩都識d
如果只教肯定有用既事,就變職業訓練所架
特別係要上大學,冇足夠既基礎知識好難明再深既知識
我做TA時教ug bio 做lab, 條友冇讀過Chem 連buffer 都唔知係咩
點睇d 19 難的deductive geometry唔係個基礎度
咁樣就唔駛基礎教育喇,咩都自學就夠
而家又冇話教左唔識要槍斃
比個微積分初步概念所有人都好既
都高中,應該有足夠智慧去理解下
如果無微積分我真係唔會明d 圓形面積 體積點黎 仲有搵function最大最細 area under curve我都覺得呢d初步概念幾實用唔難明 學完之後好似開左一道數學大門咁
但中學trigo, integration by part就覺得技巧操練為主唔洗學咁深住都ok
冇trigo 同integration by parts既calculus就已經唔完整
我確定, 同而家D香港學生心態係一樣, 係度鳩背d derivation好簡單, 但又難記的式
無trigo無乜所謂, 因為d derivation本身都唔rigorous
唔係鼓勵讀少D, 而係M1M2本身課時差唔多一個X, 但係最多一兩年絕大部份的科都唔計分又唔當做一科, 極其量只係specific requirement (仲要只係數學, 精算QFN呢類科同埋中大工程先要求)
於是讀m1m2唔划算之下D中學為左升大學率咪放棄m1m2, 但係一唔開/cut班就唔會再有資源開返,
我亦都聽過有大學教授覺得d calculus不如佢地教返, 但係turned out呢班友(嫌淺)無人(肯)去教calculus, 得D 19中国postdoc/pinkulty呀, lecturer呀去教, 於是...
成件事係堆大學自己搞出黎的禍
美國學生唔比用graph cal已經死左大半, 如果禁埋cal機死九成
大學教育一流係事實
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞