美加州改革數學科或削高階數 「微積分作用被高估」

424 回覆
62 Like 401 Dislike
訓練人才需要時間
Define日常生活先
每個人都唔同 除非你後生就foresee到自己將來做嘅野100%唔關事 咁你咪唔好讀
興趣呢樣野低年級好難講架, 話唔定佢學左calculus對數學有興趣呢
拎香港做例子, DSE考得差焗住讀engine, 點知乜數都無學過...
可以選擇唔讀 日常生活就係做保安
識計加數睇新年有幾多利是就夠
做popo好搵過讀完engine做IT狗
Applied 果堆 其實真係好有用
Probabilities, logical induction

Calculus 有用
其實係比basic knowledge
計curve / locus 之煩basic野
亦係比d人去諗take advanced math
唔讀 其實就好似文科仔
完全唔明咩數咁深...

你唔自己試過計下 微積分
你唔會想像到之後d產物點計出黎
不過我同意要比多d real live examples
話比學生聽究竟apply左係邊度
Instead of 一味死計爛計 但唔mention importance
GSX 跟誰學
數學唔學好基礎好難講application, 否則只會淪為口水
關嘅應該
將10粒糖分畀1隻nigga 小賤畜同9個白人小朋友
每人分到0
小賤畜得到10粒
因為小賤畜會喺分之前偷曬
有大學畀non math major 嘅學生嘅基礎calculus course 唔教trigo
心諗 仲廢過以前讀高中
出嚟出去都係得ln, exp, root, rational function
悶到爆
Nigga先係

冇continuous 就即係學加法但唔識有小數位嘅加法搞笑咩
太過着重應用係而科科都有的問題
利申: 我對why AND how it can be applied興趣大過係度漫無目的口水鳩applied
左膠一直想搞到outcome一樣
probability 教深啲都要calculus 㗎喎 求其畀個continuous distribution 你 你都要識integrate架 唔通你個個特例都靠背?
第一次學jacobian就係讀prob
文理互相輔助係真
但講文理邊個喺推動人類文明進步中作用更大
一撚定係理科
新學制根本On9
咩文中帶理 理中帶文
弱撚柒智
根本冇得同我地AL比

香港三大已經真心算廢
唔洗做library,咁咪唔洗數學囉。唔想屌人,但現在啲programmer幾另人失望,
識用python call個library 嚟做,就當做自己識計face detection,但後啲backend 佬要諗下eigen vector到eigen face要點寫。

屌,cortex-A5行得順Linux仲可以行python 我就唔撚洗咁貴請人啦。戇鳩鳩。
唔怪之得有條女權戇鳩到問Why female plug not male呢啲可怕到令人瘋狂嘅問題。

好撚彩呢啲白痴仲未攻佔STEM ,否則人類肯定倒退返蒸氣機年代。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞