美加州改革數學科或削高階數 「微積分作用被高估」

424 回覆
62 Like 401 Dislike
讀開中史就知呢個垃圾民族近兩千年黎都無進步
之後偷晒野返強國
咁叫乜Tech. TexTech?
deductive geometry 係幾好既邏輯訓練黎既
對中學生黎講
其實都啱㗎喇, 啲蠢人同懶人你迫佢學只係晒佢時間, 心水清嘅人會上網自學。 Khan Academy 教學高質過好多中學啦
但學中文範本文係同你講嘢完全相反
文史哲有用?咪就係比班低iq 既人,計唔掂數既人扮可以升大學囉
養出一班垃圾吹水怪
咩陳雲 袁公姨果類妖言惑眾既垃圾
中學呀,人地中學有微績分獨立一科比數學勁嘅人讀(其實唔止微績分,重有好多類似野),讀咗就入 college 個時即刻可以講 yr 2 數學科
香港中學啲數唔係齊晒大學基本要用嘅咩?
不過我20年前AL可能改咗好多
Sociologist
唔係
limit, d, in, core數冇教,好多學生上到去讀n展physics數學,year1炒到仆街
得3個月時間由頭學d, in limit,仲有其他科,鬼吸收到
M0我都讀到嘔血,讀埋M2慘過受刑(我認我數學渣
個問題係兩難

理科要果個數係好難 所以變成從中學要開始教

但如果你理想係文科 確實係唔駛

數學你早教 幫左理科生

遲教 令文科唔駛讀書讀埋呢d無辜野 但會令理科教更耐

呢個取捨其實唔容易揀
such nonsense helps drive more rational people out of california.
佢份desertation...仲慘過我份philosophy essay
無望過呢樣野答唔到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞