美加州改革數學科或削高階數 「微積分作用被高估」

424 回覆
62 Like 401 Dislike
點解要識起樓先叫有用
美國大學教育都係九流
問題係而家大學set返specific requirement都唔得, 因為太少人讀, 一set就等於無人報, 就會比連登仔恥笑1718分都入到
於是只有set weighting, Engine都仲得, Science如果係完全唔分大類收生的話chem bio果邊會屌鳩你, 除非好似UST而家咁maths phy一邊, chem bio一邊
睇你讀咩大學
我undergrad去過其中一間好既uc exchange
敢講教學屌打所謂三大五條街

美國學生個差別好大,有d人專精一樣野到好頂尖
無聊去sit堂俄國文學,有人會中學睇晒全部托爾斯泰
拎香港堆鳩教人去比
再者王有人教得幾好都好, 垃圾curriculum都死
Cls
我undergrad讀econ,香港d垃圾課程求其劃幾條線,最多d兩野就讀左,讀既學生想hea左個三年佢唔好太差gpa,去搵份好工就算,教既就是是但但跟書讀

美國係唔同水平,無論你讀任何科都一樣,acquire個科目既基本思維係最重要,香港d垃圾教育係唔會教呢d
問題就係無乜邊個唔係9教
其實我想問下有幾多個學左微積分ge 人知道微積分GE 應用
你而家問返我,我係美國個半年學到多過香港兩年半既野
BLM 既結果
只會Asian 受害
不如問下學左linear algebra的人知linear algebra有乜application

老實講calculus同linear algebra本係偏向tools, 根本唔知幾時用到但係又老是常出現
並建議將數學推論融入社會公義,連結到種族歧視及偏見等問題????又關事???
美國undergrad除左真係top u同liberal arts schools之外根本不值一提
學uc,CalTech, Texa分校
我諗點都好過香港
香港入大學同中學個隻模式都無咩分別
根本係中七升中八
夠鐘考試搵下past paper操幾題羅
都係應付式
教同學個個都係應付大家
matrix 好似冇咩用.
美國仲衰過香港啦, 好認真
出exam要出sample exam, 幾乎要同actual exam一樣架
改考中文 普通話咪得囉
高質回覆
on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞