美加州改革數學科或削高階數 「微積分作用被高估」

424 回覆
62 Like 401 Dislike
期實加洲有冇考慮過基本教育入面教高等數學係為左係個pool入面搵果張ur出黎
日本人好少去
其實譯左啲野做本國語,等啲人才唔慣用英文,都可以阻人才流走
係,所以美國最top 個啲真係好勁,因為target 全球嘅精英,高中以下個啲就算啦

有錢有 resources,自由度又大,真係屈機
點解唔可以用數黎篩走人
唔教中等少少數,咁唔駛讀物理科喇
不如學物理唔計數當文科學好唔好?
你太睇少既笨人
大把文科仔計會考程度都可以無c
你重要佢學微積分?
美國學生已經習慣左
AL section b題目本身隱藏左大學級題目一步步guide住做, 最典型係diagonalisation
section a就題型一樣,畢竟係比你合格only
理科仔咪一樣被迫讀中文(其實文學黎)
咪一樣晒時間
咩通識吹水科咪又係無用
寫野1999讀乜科都唔掂啦
小學咪學左基本文法囉
你學文學有春用
啲黑鬼運算能力太差。仲撚衰過古董8051。
有無諗過母語教文學d係文化同歷史傳承黎
唔通美國中學唔駛讀英文咩
美國學生一唔比用graph cal跪左大半啦
係, 呢個角度你係完全正確

但分別係, 中文呢D語文都叫做生活有用, 而且你仲成日用, 你再理科都識字, 無文科果D讀數咁痛苦
香港數學算係咁啦
Tier 0: 黑人泛性別穆斯林
就咁背rule就唔難,要你好似大學咁用原理(proximity,area,limit)黎induce一d野/計d野就難,大stochastic processes好興
美國學生鍾意背trick多過真係去學d式點黎
基本上要訓練邏輯任何一個數學範疇都係好有用,其實我一直係到諗如果中學真係想訓練學生邏輯不如直接教cs堆data structure,學下sorting, searching,好簡單嘅loop同recursion。包你燒腦,反正又話未來人人都要識computing
依家中學雞洗唔洗學logic gate同sets
數學有set logic gate好似ict都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞