美加州改革數學科或削高階數 「微積分作用被高估」

424 回覆
62 Like 401 Dislike
唔係工程撚先唔洗計咩?
plug d數入model, 等答案
加州人會轉去紅州到讀,唔好當人白痴先得㗎
點解d人成日話讀書要「有用」先得
讀書本身就係train 個諗野過程,學d咩只係媒介
另外點解要因為有d人(例如某種族,聲稱)跟唔上就cut 個課程?
學埋中囯d平均主義,因為你有d錢,其他人冇咩錢,所以就將大家降到都係窮L,而唔係大家都升到有錢?
照依個logic, 點解唔加難個課程,因為有d人超左班?
正常應該用崇優(將/迫全體推向上),而唔係平均主義(將突出既消滅)
左膠真係禍國殃民
學完文史哲係咪會學識點樣起樓做工程師?
期權delta gamma已經係calculus
係自己州讀書平好多
讀到變左膠傻仔
美國教育係發達地區係最垃圾的
個重點係學識點學野同埋思考模式
唔~,文、商嘅學生其實又真喺好少用到深嘅數學嘅~,或者咁啦~學就大家都要學㗎啦!但文商科生考嘅數學試卷應該比理科生淺,至少比理科生嘅考卷淺三成
好事黎
去到邊都係灌同洗左膠野架啦, 差在有幾激姐
香港班官邊肯, 搞咁多野本來就係唔想比數理強的人有着數
同一個邏輯邊會比文科人着數
共和黨州份冇咁激
唔關事, 係大城市都會咁激
除非你揀D鄉村地方的學校, 但係果D學校的學術水平...
經驗黎講, 就算之後讀純數都係好重要
其實高中啲科應該對應返大學需求
純文科嘅學生就讀最基本嘅數
Social science同一般商科就讀深啲,要多啲stat
Engine同pure science先讀applied maths 同pure maths野

好過啲人唔係讀engine/science又俾啲深嘅數拖累,要讀嘅又讀得唔夠深搞到Pick up唔到大學課程
冇用即係離地
學生自然就難投入、難提起興趣
香港d工程撚唔係起個program出來咪唔使識

美國要由零寫出來賣俾你用有乜可能唔使識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞