失業貸款討論區 (3)

985 回覆
8 Like 1 Dislike
銀行只係跟住按證指引叫你準備D文件,如果真係唔齊,可以同佢講我真係得咁多料,你試吓同我隊咗上按證先啦,或者按證會著情處理我個個呢

因為唔係銀行批,所以佢會照幫你隊上去㗎

中銀如果你有公司糧單都ok,會幫你隊上按證
恒生話如果水電媒唔係自己名都可以
不過要簽聲明話係同住人
佢講嘢咁濛糊,其實你可以兩睇嘅,因為咁先可以有多D著情處理嘅空間嗎,可能你差一兩樣佢唔會即係ban鳩咗你先嗎,可以叫佢硬著頭皮隊上按證先
我之前申請過私人貸款係得嘅,只要叫你證記個個屋企人簽返名就得㗎啦,格式自己上網揾有印返出嚟,唔洗去民政處個D㗎
你咁講,姐係依家返緊工都可以試下申請
恆生電話費單都ok
中銀跟進我case果個電話,只有佢打黎
我打去永遠都係You may start your message.
係咪真係咁忙呀
地址證明仲難過工作證明 cls
好多巴打誤會咗咩叫聲明,其實聲明只係自己揾張紙印返出嚟,自己簽返名日期就得㗎啦

內容就例如:

我本人(XXX)香港身份證號碼:(A12345(6)謹此聲名,我(想聲明嘅內容).....並確信其為真確無誤!!

(名字XXX)
(日期XXX)

咁樣就得㗎啦,唔洗去民政處㗎,香港連口頭承諾都有法律效力,更何況白紙黑字
如果佢查到你有公返你可能要坐監㗎喎,我只係講係佢個計畫推出前你唔知咪可以叫佢著情,但係係佢個計畫推出後就變咗咋騙㗎喎

緊係唔係啦,要個官簽名同蓋印架
頭先咪教咗你,唔嫌麻煩咪睇個急症,等醫管局寄繳費通知書比你囉,仲有就係醫管局追數係好快一星期內就已經寄到信比你
有無其他方法
用屋企人名水電煤 恒生可以
你個個係失業聲明,我講緊佢屋企人同住無住址證明個個,因為你已經有住址證明加屋企人住址證明,係差屋企人聲明你地一齊住咁啫
我個水電煤係前前業主
登記做選民囉
恆生用户
上星期四申請
星期五就收到message提我補交文件,即日補晒
頭先又收到message話我文件未齊,即刻再upload埋,
希望今星期會審批到,暫時進度良好
有冇恒生人士係交齊有第2個答覆
報稅表應該就黎收到,哩樣係咪住址證明?攪水電煤轉名無兩個月都唔得
暫時未見有
但依我進度來說
我諗恆生已經落手做緊野
相信大家都好快會收到消息

不過講開又講
其實我冇俾漏
懷疑係佢地check漏 / 文件過多(我提供咗5-6份月結單/mpf)
sense唔到邊份係for失業證明 邊份係for經常性收入證明
所以想佢地做野快手少少
可以喺每份文件上面寫明係咩
報税表當然可以啦,政府發出㗎嘛
咁人地都係第一次做,政府又蒙查查銀行高層又戇鳩鳩,開頭又無指引又無案例,所以D文件攪亂唔出奇,比D時間班員工啦,你急只係自己辛苦啫,放鬆啲啦香港人

我以前考過CRE 叫csb send份成績表比我 仲要係今日日期 有政府logo 銀行話ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞