失業貸款討論區 (3)

985 回覆
8 Like 1 Dislike
所以,我咪話巴打們唔洗再打hotline去問㗎啦,個班人係咩都唔知,因為佢地根本就無做過貸款部,佢地答你嘅只係公司指引嘅公式答案嚟,人肉綠音機嚟
我28號申請到依家都係處理中...
又唔知洗唔洗補文件...
最近兩個月失業紀錄係唔係比近2個月銀行月結單比佢就ok
當初係佢打嚟話由佢follow我個case, 都知佢係負責收文件, 我文件都算齊, 係搵佢幾日都搵唔返人果下嬲姐,

btw, 去SCB個網度搵到文件要求: Your latest 3 months’ residential address proof showing your name 
你最近兩個月嘅失業紀錄一張係咩
係呀,只要見到呢兩日月無公司入數比你就可以
佢宜家唔係好似平時你落去借私人貸款咁,會揾一個人跟進返你個個案,宜係銀行只係做收文件點文件,就隊上比按證㗎啦,所以我先話打電話去係唔會有人知你嘅嘢,因為可以係今日我聽下電話,聽日又第二個聽你電話咁囉
可能間間銀行唔同啦, 我果個唔係hotline係direct line, 我有佢名同職員編號, 打俾佢無人聽留言之前把聲都係佢, 係佢跟, 我都無好多野問我都明白佢個情況, 只係估唔到咁樣話我差一個月住址證明
放心,批唔批都會有通知,只係遲早問題
舊公司入過一次一千元,咁得唔得?
Same
諗住申請埋za
我明你講邊個,所有人收到佢打嚟第一個對資料電話個個都會報即篇號比你聽,但我就係話個個只係收文件做文書㗎咋,你唔好誤會咗佢係批核主任嚟

公司入數會有代號係結單到,所以佢一定會睇到,咁就要睇下佢會唔會打比你要確認係咩數嚟

因為有人只係返過一日散工,都係公司戶口出糧,HSBC都唔批比佢
不過不過又唔洗咁灰,因為佢條文裏面有講過,任何情況都可以有著量嘅情,如果按證打比你咪試吓求下情,叫佢比次機會著情處理囉
za申請好煩 一定有要mpf紀錄
我散工邊有咁撚多文件
搵到供款紀錄又一定要有你名同公司名
好煩 有無巴打都係za?
我地址 月結單全部齊曬 死都唔肯比我過
我3份工有2份都做唔夠60日 咁供條鐵咩
Cs打比你?
double apply小心reject
我28號朝早申請 hsbc 到今日sms都無個 嬲嬲地打去叫佢取消
點知za咁撚嚴 頭都痛埋
係 za好快 我今朝10點幾比晒料
12點幾就打黎叫我補 強積金
補完強積金 岩岩又打黎話唔得
一定要有名同公司間名
叫我去東亞分行申請番強積金供款信
成14日工作天
今朝中銀打黎問我有冇失業證明,我話冇
我份炒散間外判公司有得返就搵人返,冇得返就冇,唔會無啦啦解僱人
之後我話民政署宣誓果張紙得唔得,佢話嘗試幫我搞
見到好多巴打都係差少少嘢,咁講真你唔係存心呃鳩佢,又唔係所有文件一樣都無,咁申請咗試咗先囉,咁佢都講到明會著情從寛處理,就算唔批你都可以知道今次衰咩,咪再下次攪返齊比佢再申請過囉

但你申請都唔申請,淨係自己係到驚呢樣驚個樣無用㗎喎

同埋申唔到又唔會死又唔會病,唔好諗咁多隊咗去申請咗先啦,始終都係得批個個知你有咩問題,你唔去做人地又點知你衰咩呢,係咪

各位巴打共勉之啦,唔好太擔心,擔心嚟盞傷神,得就得 唔得就7啦

其實佢最on9係要現在失業
搞到d 人反而依家有工都唔敢返要等佢批
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞