失業貸款討論區 (3)

985 回覆
8 Like 1 Dislike
聽日啦。應該
問過za話齊料係冇人打比你的,等結果就得
中銀,30號申請交齊文件,除左個反應熱烈sms就冇了🤦🏻‍♀️
同你一樣
freelance 失業證明可以交d咩
散工提供唔到失業證明 咁有無得宣誓證明失業
散工提供唔到失業證明 咁有無得宣誓證明失業

我中銀 今朝打來叫我補交月結單 希望快撚手批啦屌

巴打,我就係你Quote上面留言個樓主,我已經接咗一次電話同佢對資料,仲已經收咗3個訊息,但之後就無打個電話比我啦
你有無check apps進度
有呀,仲係處理中
我28號朝早中銀網上申請
一樣得2個sms反應熱烈個個
琴日我頂唔順打上去佢39882128個個熱線問
佢反而答到我話見到有同事跟進緊,佢send email叫個同事打比我
之後3,4個鐘後有398字頭跟我case個職員打黎同我對資料
真心打上去係有用,本身我幾肯定我份file係底佢未睇,但打完個電話佢覆我就即刻變左同我對文件
佢話我現金糧所以比最近兩個月月結單都無用,事關現金糧,佢話會聽朝等senior番工,幫我寫份聲明講我幾時開始失業再扔上按證到
利申:有糧單(現金),電話費住址證明,離職信,但無mpf
我相信好多巴打都同我一樣無mpf,銀行又係無入息紀錄
我聽個cs講基本上就係你現金糧好睇你d文件齊唔齊
之後再靠佢地寫按證個format既聲明(銀行幫你寫)扔上去比按證做final決定
即係其實只係匯豐問題,屌佢老味現金糧唔做
佢堅持要強積金 上面有寫最後受雇日期
反正搵到咪俾佢 點知個網咁廢
係咁寫服務暫時無法使用
咁即係唔洗申請喇
佢同我講地址唔一樣個下真係呆左
我叫佢睇清楚先 佢仲大返我話係啊係唔一樣
其實點解可以咁慢
本身就唔設資產審查

你失業,加上舊年到今年做過3個月嘢
立即應該批啦,搞咁耐做乜?

而家係有借有還,又唔係現金發放,做乜做拖到咁慢,齊資料咪立即批啦,反正都係借又唔係派錢

唔講以為係派錢
真係睇見都覺得慘,好似申請得佢都重未夠慘咁。
睇咗個po都成個星期,個申請過程都幾壯烈
借錢,又唔係派錢
借返以前d人納稅嘅錢,遲下全部還
使鬼咁慢
見到都慘,等錢開飯個d
因為條件定得衰
如果佢真係要認真check
舊年做過3個月野呢個就容易, 可能睇一睇糧單果d 就得

但如果要認真check 你係咪失業左兩個月呢, 呢個就真係視乎佢想check 得有幾deep
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞