失業貸款討論區 (3)

985 回覆
8 Like 1 Dislike
有有行山銀行用家,第一日就申請,到而家都淨係收到個MSG話處理中。
點知成單野搞到幾時
pt 一星期出一次糧 戶口過數 我都r曬頭
一有糧出就唔合資格
師兄我同你個情況一樣 我仲未申請
驚唔齊文件
希望你可以批到 祝你批足
同埋啱啱唔記得問 師兄係用咩銀行?
好撚煩,呢個咁嘅傻閪政府失業借錢都咁閪難
行政費都唔知去咗幾多個億
苦主
睇留言行山係最撚慢
要點樣先可以攞足80000蚊?定係只要申請批左就有?
應該可以搞到解僱信,但糧單就真係冇因為現金出,可能學你話寫封信咁證明
BOC
月薪14000或以上就攞足80000
係 所以佢一日未批 我一日都唔可以做野 pt頂住檔都唔得
問題係唔知要搞幾耐 3月等到而家
正苦d野從來唔會幫到真正有需要既人
本身返住pt都還可以 而家情況越搞越差 屌
你比到上年三張糧單/過數出糧 平均過14000蚊先

Pt就自己除開啦
根本大部份申請唔到,政府諗個理由氹住你班人,做左野比人睇。
淨係有做緊 pt / freelance / 炒散 (有收入)都未必申請到
就算Bank statement 冇出Salary ,銀行見你有入數都Jer住嚟問

真係要0收入咁失業有幾多人得,得嘅都未必急要呢8萬
早知我一早用za算
用za三日都冇人覆
問客服都答唔到
我用HSBC,29號交野,星期一收到sms話收齊野,叫我記得upload文件,咁我當日跟手交埋,打去cs問話upload o左唔洗理個sms。
到今日都冇聲氣,咪打去問……姐姐幫我check好耐,話我要補交失業同就業證明。
我話我freelancer,要交都交哂,客俾我o既對數表都俾埋,mpf唔夠收入洗供果封信都俾埋,自僱mpf戶口冇咩終止供款o既野(cs睇唔明果封信ka,我解釋勁耐),仲有佢地入數證明(證明收入果part)。
姐姐話:bank statement唔可以直接係e banking下載pdf檔,要print出黎用電話影相upload俾佢。
我問佢你地guideline冇寫要咁,佢話係要,我話已經係你地hsbc o既戶口喇喎﹗
後來,因為我之前收數o既戶口係hsbc另一個簿仔戶口,我唔見o左簿仔9世,邊有諗一年後要申請呢d野?冇record提供,佢要我寫聲明,點解提供唔到。
最後,我連份聲明都係print出黎再影相,寫齊我而家狀況,freelencer冇可能有就業證明。勁擾民囉,等錢洗真係死得﹗唔知批唔批
根本個個CS都唔熟書
我打上HSBC
佢話Freelance 唔合資格
因為有收入
我話政府話合資格啱
佢就話總之我地唔批
因為我戶口呢兩個月真係冇收入,statement佢睇到。我果個冇講freelancer唔合資格,淨係叫我盡力prove我就業同失業,因為我做旅遊相關,只有盡量資料同寫哂係封聲明度試下。
要失業兩個月以上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞