綠置居 (2021)

1001 回覆
8 Like 12 Dislike
申請人一家要做業主喎!
你打27128000問清楚有無得改?
1人公屋size 13-16平方米

1人綠表居
實用面積17.3平方米 (186平方呎)
租置會唔會賣凶宅
請問抽中之後由老人家做戶主去申請按揭 可唔可以將來先再轉做聯名
因為我本人應該過唔到按揭同埋如果將來先再轉做聯名 會唔會又對按揭有影響?
綠表唔洗理按揭啦 有房署擔保實批 除非你破緊產可能有唔同
我tu極差 曾申請過破產如果一開始/之後我就同老人家聯名有冇影響
正解,你離婚而又間公屋又判左比你你先有資格有綠表
I am coming
有d想放棄青富苑個兩房單位去抽鑽石山
咩都唔識想問下大家
依家同兩老住緊公屋
係咪可以用間公屋去抽鑽石山3人單位?
機會係咪好微
唔該
要聽日打去問下先,今日1823聽
想問下住緊公屋 申請綠置/租置洗唔洗申請左綠表資格證明書先
我阿爸係現公屋戶主(大過60歲),母親(都大過60歲)係唯一家庭成員
我同家姐已經公屋除左名,一齊住緊白居二(我係白居二業主,家姐係成員)
如果用阿爸同阿媽個名抽綠置居,交返間公屋出黎,名義上阿爸自己供(阿爸月入約25k, 但實際上家姐比錢供),會唔會因為年紀太大唔批按揭?
如果家返家姐個名做聯名業主得唔得?但家姐已經o係公屋除左名。
唔會
唔得
兩老夠60
no.夠前
就一切皆有可能
唔夠60
第一個波都應該有1房
你講到實抽到咁
送心,依個case房署唔會批無為害人害物啦
冇撚有錯

淨係破產令未解除呢一點都足以構成銀行唔會做到按揭
何況個底花到咁
99%唔批
破產2次唔還清,可以住到公屋已經對你地不漙啦,仲想學人轉名比你去炒害人唔係仆街咁係咩呀
害人害物嘅意思仲包括萬一你老竇再負債,到時要在變賣層樓,到時你哋一家人瞓街?定係到時再俾返間公屋你?

當中嘅手續煩到幾多人,增加左幾多admincost?又浪費咗呢間屋嘅quota,令到完先有得買嘅又冇得買,以上種種都係累人累物。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞