綠置居 (2021)

1001 回覆
8 Like 12 Dislike
https://lihkg.com/thread/2519207/page/1

公屋/綠置居1-2人單位
單身綠表搏一搏鑽石山
咁要睇下巴打自身既情況了
係單人定家庭抽
急唔急需一層樓
以咩目的放棄公屋換綠置

綠置既條款係寫到明只會選址市區,而黎緊可選既地置大部分都唔差
下期傳緊都大機會係麗翠苑對出果份空地

如果你自身唔急,又以賣為目的,雖然今期位置好好,但你鑽石山180呎又真係會易賣得出過其他盤280呎? 放棄一生人一次綠表機會買180呎?
仲未開放申請?
幾時開始申請
改左玩法 唔可以賣比白居二
估計計法一樣
如果有得執市區租置
我執租置算喇
租置易賣返出去咩?本身有一定樓齡喎
啫係冇撚用。變左垃圾
所以上面係咁講話地理好必搶既唔成立

除非係呃公屋空置無人住,自己另有物業
否則有咩可能放棄間住屋買個150呎單位?
乜消息都無
上次抽居屋tick左保留資料係咪唔駛再登記?
如是, 有冇得check下, 驚冇tick但又驚當作你重覆申請
買左綠置居會唔會影響到公務員既housing Allowance
唔夠擔講垃圾
不過駁咁耐真係要考慮
唯一市區租置大單位
計家庭同單人買唔到大單位
價錢平好多
有無人其實想買東涌裕雅苑多d
如果無改頭兩年只可以原價賣返俾房署,就算可以賣,頭三年賣要再俾額外印花稅
邊款 allowance ?
申請期:預計2021年5月開始
攪珠:預計2021年7月/8月
選樓:預計2021年9月/10月

source:
https://www.1823.gov.hk/tc/faq/what-is-the-schedule-of-sale-of-green-form-subsidised-home-ownership-scheme-gsh-flats-2020-21
景泰苑當年平過鑽石山 折扣都少啲 鑽石山差不多單位都要150萬 再賣出去可以升多幾多
樓市氣氛升溫,新界公屋呎價亦破頂。沙田公屋廣源邨一個面積164平方呎的高層開放式單位,原於3月中以225萬元沽出,惟當時買家撻訂,單位新近再以自由市場價205萬元易手,雖然賣平20萬元,但呎價仍高達1.25萬元,創屋苑新高。

32年公屋都賣205萬,撻完又有水魚接,你話呢?
人地公屋買哥陣先十幾萬 150萬買會唔會250萬就賣返出去
你都識講250萬呢個數,真係250萬賣都賺咗成球。
你理得佢賣唔賣,而家係你質疑會升幾多。事實係連32年公屋都有水魚接,鑽石山咁靚位置,點解會升唔起?
賣完想瞓邊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞