綠置居 (2021)

1001 回覆
8 Like 12 Dislike
單人應該排到好後都會揀到樓不過係青衣
只係少咗白居二嗰啲啫,
以前無白居二咪又係咁賣
况且,綠置居隨時要補五成未來市價,根本唔多人會補,限10年都唔大影響

https://ps.hket.com/article/2750518
有岩面積望咩都照殺啦
用返市價去推斷,4xx尺嘅單位應該值700萬左右,用200萬買可以大概賺4-500萬
有長者中硬
好似賣300尾 定400萬
入長者起碼幾萬
冇支格
問咗房署,白居二唔算綠表買家。

白居二只係出“批准信”俾你買樓,
唔係批張“綠表資格證明書”俾你,
所以唔算綠表人士。
有唔同㗎,只得景泰苑可以賣俾「白表買家」:

綠置居先導計劃單位(ie 景泰苑): 

(c) 由首次轉讓契據日期起計五年後:

業主可在無須繳付補價的情況下,在居屋第二市場按業主自行議定的價格出售單位予房委會提名的綠表或白表買家」

在綠置居2018首次推售的單位: 

(c) 由首次轉讓契據日期起計五年後:

業主可在無須繳付補價的情況下,在居屋第二市場按業主自行議定的價格出售單位予房委會提名的「綠表買家」。

由綠置居2019起首次推售的單位

(b) 由首次轉讓契據日期起計第三至第十年內:

業主須在無須繳付補價的情況下,在居屋第二市場按業主自行議定的價格出售單位予房委會提名的「綠表買家」。

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/home-ownership/information-for-home-owners/resale-restriction/ways-to-sell-a-gsh-flat/index.html
各位巴打,我尋日收到房暑寄左話我有參加今年居屋,今次綠置居自動參加左有埋number,即係鑽石山今次乜都唔洗理?
諗定揀咩樓就可以了
珠都未搞
景泰同麗翠可賣比白居二
要去黃大仙求神
有好多廢老就來收檔 個仔拎佢間公屋來直接綠表 買二手居屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞