綠置居 (2021)

1001 回覆
8 Like 12 Dislike
萬四人爭五百個兩房,你自己計
一係你計埋,一房廢老都要,睇下幾多人爭一個單位。
你自己掉返轉諗,都唔會同線表買個咁細既單位啦,將來好難放返出去

睇下景泰苑成交啦.....全部轉手賺球幾
我唔信鑽石山會跑輸比佢啦
佢地個講法係因為冇白居二買
一定要綠表

但好多人都有綠表,例如之前講既PT22以下公務員
我都唔明點解會有二手市場,但事實上真係有,而且實大賺吹撚脹
可能為老人家,可能買完私下租出去,總之就係有市場
我都係咁諗,但d 人拎景泰做例子
不過景泰好似可以白居二, 今次啟鑽唔可以只可綠表?
綠表我覺得真心難放
攞住2球又點?成家瞓天橋底咩😂
綠表兩個人抽既話,如果派頭位, 係咪都可以揀最大嘅單位?
不是。
廢老先。
你兩人家庭隊就算頭籌都要等所有廢老買晒先到你
Get ready
住緊500呎市區公屋
抽中都唔知換唔換好
抽中再算喇講緊實中咁
有冇人知邊到申請?
景泰係最後一期綠置居可以賣比白居二
由於早前「景泰苑」出現二手轉讓,似有違「綠置居」自住原意,房委會收緊了轉售限制至十年。由入伙後第三至十年,可在第二市場免補價出售;一直待至第十年後才能透過補地價在自由市場上轉讓。

一樣可以賣比白居二
只係佢樓花長同埋再細啲
呢兩樣可能影響啲人入市
不過地理位置咁靚,相信一樣大把人狗衝
仲未有得申請
用家有長者抽既話有幾大機會?
你預起碼3 ,4萬份申請爭800個quota
個第二市場係指綠表第二市場

冇左居二
睇返政府文件好似係巴打啱
自膠
唔夠錢? 有綠表仲要買咁細咁遠好浪費
講真150呎,你諗賣樓賺錢真心唔好諗
只會愈黎愈多150呎單位剩,變相無綠表會係二手市場買,佢抽都抽中硬,跟本無人要

麗翠苑果期,我綠核粒珠排尾二,都有得揀最後幾個1樓280呎同勁大量150呎
我放棄左

上年揀左蝶翠苑310呎高層,無乜人爭,港島近年又無乜新居屋,柴灣又多公屋/老人區,我都係target返區內老人家死前,佢地屋企人用公屋綠表買我層樓,令老人家可以住返係柴灣

上年揀左蝶翠苑310呎高層

你就好啦 港島區靚單位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞