綠置居 (2021)

1001 回覆
8 Like 12 Dislike
要買一樣有人綠表買,最多平小小
公務員都有綠表
係市場冇白居二咁多
如果第二時富戶政策改,一樣有人買
本港首個綠置居項目新蒲崗景泰苑,再錄得勁賺逾倍的二手成交個案。該屋苑一個面積不足200平方呎的開放式單位,新近以綠表價235萬元易手,原業主持貨逾三年半,帳面勁賺123萬元或接近1.1倍。據悉,該名原業主計劃在沽貨套現後,於同區附近購入私樓兩房單位。

早幾日先有
可以唔要,唔要唔會收公屋
戶主一定要有名,原因係家有長者,但可以加多一個變做聯名或長生契
如果用綠長抽
抽到之後 後生果個有無得除名?
屌鑽石山上蓋都驚賣唔出
可以賣番出去,2020起,
轉售好似5年後可賣比綠表
10 年後先可補地價自由賣
另外,支助房屋政策上 ,一生人只一次( 戶主)
老人賣居屋想再上公屋 ,多數要經社署
Diamond hill 一定賣得出,就算152呎
班友根本未買過樓,亦唔知市況,同太監討論叫雞有乜分別
你個比喻好抵死
景泰同麗翠都係用舊嘅轉售限制,

啟鑽苑預計2024年入伙,要2027先可以第二市場轉售,
十年後2034年起先可以自由市場轉售,
location係好,但呢點要自己留意。
但白居二3年後都可以買喎。當綠表處理
一房150 都清得哂? 細單位往往就算個樓市幾旺都係最難炒起個喎,對家庭黎講又唔實用,風險都算高
無錯,不過景泰同麗翠當年係賣現樓,
一收樓就開始計三年禁售期。

但由青富同埋啟鑽係遠期樓花,
即係2021揀樓,2024收樓,2027先可以轉售
我就算睇旺個市都覺得150呎單位有啲蚊水
唔實用既樓政策上一有變動第一個死

諗起d 湯房新盤本身aim 上車戶,點知一個林鄭plan打死左幾多
睇下景泰苑先啦⋯⋯
鑽石山呢個個位重要靚十倍
抽中細單位都等於中六合彩二獎
如果最後目的係買私樓嘅,轉手賺佢球幾唔爽呀
綠置居的唯一目的就係抽完將來賣出去賺錢
明知係垃圾管理同埋上下左右都係公屋過黎,唔同住過世咩,快快手走人啦
呢個就人所共知
但150呎唔係講笑,你睇青衣果啲賣都賣唔哂

上蓋都唔係大哂,唔少蚊形樓係市區地鐵附近都有蝕讓出現過
抽到嘅話幾大到買
希望抽中
住緊爛樓西鄰居好難頂
兩者個lump sum 完全兩回事
鑽石山真心大晒
屋企人想買青衣190呎
公務員綠表,只限今年.....
190呎好撚細,諗清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞