綠置居 (2021)

1001 回覆
8 Like 12 Dislike
由綠置居2019起首次推售的單位
房委會不會回購或提名買家(居屋第二市場除外)購買在綠置居2019起首次推售的單位。

(a) 由首次轉讓契據日期起計兩年內:
業主須在無須繳付補價的情況下,在居屋第二市場以不高於列於首次轉讓契據的原來買價(註)出售單位予房委會提名的綠表買家。

(b) 由首次轉讓契據日期起計第三至第十年內:
業主須在無須繳付補價的情況下,在居屋第二市場按業主自行議定的價格出售單位予房委會提名的綠表買家

(c) 由首次轉讓契據日期起計十年後:
業主可在無須繳付補價的情況下,在居屋第二市場按業主自行議定的價格出售單位予房委會提名的綠表買家。
業主亦可在繳付補價後於公開市場出售單位。

未夠十年只可賣綠表
清楚晒
單人綠置居單位有咩價值 有人會用單人公屋單位換單人綠置居單位咩
大西北換鑽石山
單人得青衣揀咋
大西北換青衣都好架喎
想問下本身工屋細單位 有冇得揀綠置居大單位
屋企有冇廢老
冇就冇乜機會
自己一個住
可以出返去
舊屋細想搬大?

我想買青衣長發長安既大單位

但綠單應該得番青富細屋
俾狗住?
我估綠表480呎都賣到700萬
廢老年紀大唔大,有7字頭可以忍下先,
唔離婚,你地幾個租個細單位搬開住。
又煙又酒好易早走,到時配偶就即時變公屋戶主。
離婚出去再排過,資產入息好易爆,唔爆都要排7,8年
住緊新屋邨不過280呎個種則
其實有人會買租置啲舊公屋
好似冇乜吸引力
賣出黎有人要,有市場。
d則好多都好古怪 不過真係好抵
你覺得唔吸引
但我相信都會好快清曬
租置無得睇樓點放心買
呢個都諗得過。廢老六十中,不過家族啲人都好長命,啲長輩都享年九十幾咁。

我啱啱見離婚/分居之後都可以用綠表申請,咁好似都可以博個機會?但抽中都應該得細單位係咪咁解,不過係真都好呀
有400幾唔住走去住300幾
想問下係唔係只要落過名去買綠置居 即使唔係屋主都無左次居屋機會?
離婚/分居都要有張綠表先得,即是要有公屋交回
如果離婚/分居,廢老依然住在現有公屋,而你地又何來間公屋呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞