綠置居 (2021)

1001 回覆
8 Like 12 Dislike
想問凱德苑 雍明苑呢d重售單位會係今期居屋賣定係綠置居?
居屋當然係去返居屋個邊
請問得返老人家一個人名。。係咪變左單人
係。
全部25-30年以上已經甩皮甩骨
買左住幾年又話要維修夾錢你都咪話唔甘

肯拎返間公屋出黎去買既
多數都唔會諗啦, 除非真係個經濟能力好差先會諗(但差都唔會想買啦)
同埋呢D單位都唔多

BTW
呢個POST好多人唔想拎返間公屋出黎又想抽係咩事.............
佢好似唔知租者係等於公屋
另想問問,係咪管死左2人家庭只可以揀1-2人單位,不能夠揀大少少既單位?
我想知會唔會有2人家庭但可以揀最大單位? 定房署定左1-2人 3-4人 4-5人單位? THANKS
係個制度鎖死買咩單位:

排隊:
1. 清拆重建戶 - 買晒先
2. 家有長者 - 排籌 / 波號,大約1800個額
3. 普通家庭 - 家有長者買完到家庭
4. 單人 - 剩返300個就俾返單人買

所以普通家庭係冇可能買到兩房單位
就算普通家庭排第一號波,第一張籌都要家有長者買晒先到佢

睇返上年青富,家有長者買都未必買到2房
sorry家有長者好似今期冇咁多額
記錯居屋
今期家有長者800個..我打算用家有長者抽..假設我抽中好頭位,我係咪可以直接揀最大既單位...我係2人家庭.. 言下之意,好睇今期大/中單位有幾多,如果唔係我抽中頭位都無意思..得返細單位揀?
班傻閪以為自己用緊白表抽
你家有長者就有意思,抽到前可以買到最大單位
諗住試下aim一房單位再間多間房
最好係咁,dq晒d人,留返俾我
謝謝!!!
主要係難甩手,買呢類租置啫買二手樓,你再賣就三手,仲要只可以賣返俾綠表,唔係咁多人願意,如果買左唔賣就另計
樓齡你買私樓一樣要諗
大把人抽居屋埋又係咁,淨係掛住一開二
我意思係刪除!綠置居個戶籍
無知一問
間公屋我老豆係業主,其餘兩個名係我同我啊媽
兩老都係長者
我老豆已經冇收入,如果業主淨係填佢,會唔會過唔到壓力測試做唔到按揭?洗唔洗我做擔保人定係綠置居唔使過壓力測試?
因為我想留自己個首置

真心求教,好人平安!祝大家都心想事成!
無你名 長者要單人

你用綠長寫長者+你名=DQ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞