綠置居 (2021)

1001 回覆
8 Like 12 Dislike
租置大單位先唔會有你份好多附近屋邨想住返同區佢地唔介意舊有老人家優先買
所以都係等運到
綠置居唔係已經改左唔可以放白居二咩
近年市區位置最好既盤
重有好多人做伸手黨問埋d on9野
咁可唔可以隔一段時間之後除走埋長者業主個名架? 淨係得翻聯名業主。 因為兩老好似就黎離緍,抽中之後都大機會分開
北角呢?
住緊附近和諧式公屋 啟鑽真係有啲雞肋 拎間屋出黎換反而住細左
公居屋計,90-00年代起嗰啲靚過宜家嗰啲
00頭嗰啲應該最正 👍🏻
我想問,本身主開公屋2人單位,可唔可以買最大單位?因為有同事話佢買居屋個陣唔得,3人單位只可買4人,唔可以買最大?
本身住緊2-3人單位公屋,同老母住270幾呎
遲下打算成家立室
變相要搵間大少少既屋
但因為老母未到60
無得長者排
想問會唔會抽到細過自己本身果間、定係抽中就睇先後任簡?
新係夠五年起可以賣比綠表,10年後先比補地價,好似係咁
真係孝感動天喎

長者隊唔得,其他隊你自己安排。
即係你住緊條村本身已經係租置屋村?如果係,應該唔洗抽,可以直接買返自己住緊個單位,去房署問吓
係個制度鎖死買咩單位:

排隊:
1. 清拆重建戶 - 買晒先
2. 家有長者 - 排籌 / 波號,大約800個額 (鑽石山2房單位437-481平方呎:567)
3. 普通家庭 - 家有長者買完到家庭
4. 單人 - 剩返300個就俾返單人買 (鑽石山激細開放式單位184-186平方呎:259 + 青衣 517)

所以普通家庭係冇可能買到兩房單位
就算普通家庭排第一號波,第一張籌都要家有長者買晒先到佢

睇返上年青富,家有長者買都未必買到2房
冇幾多人會買到大過自己果間
買左了,只係想知係味唔會有人用買既屋黎抽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞