綠置居 (2021)

1001 回覆
8 Like 12 Dislike
我估要下星期二
28hse / 地產舖
綠表/未補地價就係你可以直接買既盤
有得申請未
黎緊好似好多人抽鑽石山 綠表2大1細係咪細d機會
上一期青衣任揀都棄左,柴灣又得150呎
個位on9到暈
煩惱緊想問下
4個家人一齊住緊公屋(家姐同呀妹同我同呀媽, 4個都有名,呀媽係戶主)
我想同呀媽用長者優先抽綠置居
我比首期同負責供樓
如果中左業主寫我同呀媽(呀妹應該都仲會一齊住)
問題黎啦, 兩姐妹之後結左婚仲可唔可以申請公屋或者抽居屋咁?
1.綠置居係成個家庭一齊入表
2.用家有長者,長者必須係業主
3.名列戶籍既可以做聯名業主或家庭成員
4.結婚係其中一個甩名理由,然後仲有兩年冷河期先可以再申請公屋
5.曾經做過居屋業主(已享用過資助房屋福利),除非環境有巨大變化,否則不能再申請資助房屋
可以,阿媽係長者填表時做申請人,
到揀樓時可以阿媽做單一業主,
或者同一個戶藉上成年人做聯名業主。

只要兩姐妹唔做業主,日後刪除綠置居家庭成員戶籍後,就可以申請“公屋”,唔使過冷河。抽“居屋”就揀到樓至刪名都得。
呢啲屋係比d 有能力搬出公屋的富戶折現左而家間公屋架
準備啦
幾時有消息
下星期
屌 我搵左勁耐都搵唔到表格 以為我眼殘 點知仲未有
綠表 家庭戶 兩老一仔女 同 兩老only 是否一樣順位??
唔想晒左個首置 同埋想自住 thx
單人綠表伷伸請者,係唔係好細機會抽得中
低過0,5%
諗咁多做咩丫
抽咗中咗先再諗啦
中咗又唔係一定要買
睇番上年啲數據 家庭申請(冇長者)成千邀簡樓 但最尾簡樓得果幾百 姐係最終睇好唔好彩?
申請人可唔可以唔做業主比家庭成員做
唔得,申請人一定要做業主。
而戶籍上有名成年人而都可以做申請人。
咁之前抽居屋果陣揀埋抽綠置居,有冇得改申請人,或者取消原本個申請再申請過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞