綠置居 (2021)

1001 回覆
8 Like 12 Dislike
咪景泰炒得起,之後咪改哂制囉
長者(70UP)單人住緊公屋可唔可以申請?

THANKS
可以

不過唔當係長者,當排普通單人隊
點解唔抽中至除?
無限輪迴係咁loop個堆賣淨蔗,又係慘d既
屌佢老母本身已經享用緊公共房屋福利,有得換仲嫌三嫌四,即係需求唔迫切啦
依家純粹新綠置唔輪到佢賺

慘佢老母
1xx 呎賺四五百萬,4xx呎又賺四五百萬,你講晒啦

3座大單位點樣可以間3房
廳想要有飯桌
長房一開二,Youtube大把片

前提你抽到先講
發下夢都好嘛
買六合彩都會FF中左買咩好
如果我負責出錢,只落兩老名,自己留返個首置quota,再立好平安紙,係咪好過一野落曬全部人名? (我啱search 宜家好似係無遺產稅之類嗰d)
你都係計單人 只可以買返青衣
綠表要租約全部人落名,再搵一個做業主(即申請人)
如長者隊就一定要長者做申請人(即業主,但可以揀樓果時加其他人做聯名業主)

非申請人(即家庭成員)可以2定3年後除名,再申請其他房屋優惠,亦都唔當享有過一生一次的房屋福利
我指間綠置唔落佢名 咁樣得唔得 淨係落戶主同其中一個人
我知啊 我意思係綠置淨係落戶主同其中一個人嘅名 另一個唔落
“唔落名”意思係咪“唔做業主”?
如果係咁意思,咁“唔落名”嗰個就唔好做申請人囉。
不過,“唔做業主”都會變為綠置居“家庭成員”,如果要再申請公屋,就要刪除埋“家庭成員”個戶籍至得。
明白..謝謝..無知一問..當我比左首期,然後係咪都係同銀行做按揭,然後房署做擔保人,不用壓力測試,95%按揭? 然後慢慢供? 咁我想問每月供樓條數點計..
上各大銀行網撳按揭計算機
同私樓按揭冇分別
只係年期揀25年
自己上網搵按揭計數機,P按,25年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞