綠置居 (2021)

1001 回覆
8 Like 12 Dislike
咁你點還屋
非申請人(即家庭成員)入住後可以即時除名,2定3年後
前提係除名完之後唔可以變成改變咗揀樓組別 e.g. 3人家庭變單人(即係3除1 ok, 3除2要等兩年)
用當時買入價賣?
*唔駛等2定3年後
申請須知 11.2
// 申請者成功遞交網上申請及付款後,會分別收到兩封電郵。在完成付款後的一日內會收到第 一封付款確認電郵。居住於房委會轄下公共屋邨/中轉房屋或房協轄下出租屋邨的申請者, 他們所屬屋邨辦事處職員將會在收到電子申請表後聯絡申請者,核實他們的住戶資料。申請 者及所有年滿 18 歲或以上的家庭成員亦需要簽署一份由有關屋邨辦事處備妥的申請表格紙 本,並交回有關屋邨辦事處,以作跟進處理。房委會稍後會以另一封電郵通知申請者其獲編 配的申請編號。 //

中間提到核實資料屋邨辦事處要核實資料嗰度,到時係咪要親自去返自己條邨嘅屋邨辦事處拎返份嘢同埋交返簽咗名嗰份嘢?
BTW,綠單係咪連舊公屋單位都可以B唔駛諗?
好細果D絕對有機會。

買平都未必買青衣,仲要轉售限制冇咁嚴
住緊4-5人以上單位就無乜可能架啦
2-3人除非長者隊
唔係都唔會有大單位
因為我諗住買大單位,但我同事係咁話唔得,佢話我得兩人,唔可以買4百尺大單位,所以我唔係好明,原來應該係佢攪錯,thx
你2個人冇長者,佢講得冇錯,你就算係第一個波,去到都係得一房(3-4人)或開放式(2-3人)單位。
係,冇錯。除非你係清拆戶,否則冇廢老係唔洗傾2房。
普通居屋/綠置居都係咁玩
如果抽租置 買單位大過而家住緊既公屋 會唔會好蠢
其實網上交表個number 同 交實體表
係咪同一條隊

如果係,但8點搶交,拎個細number 咪有優勢
機會人人平等
尾數00-99 抽籤排順序
上網交完都要落樓下邨主任蓋印同簽名
不如直接落樓下拎申請表再返屋企慢慢填

居屋綠置唔係先到先得
搞珠係睇你申請編號尾兩隻數字
唔明你拎細number有咩優勢
係,所以交正本去屋村辦事處好過,
唔洗搞2次
得喇。唔買就出返去啦。
第一次抽居屋 想問一個問題
2人家庭去抽 有一個未出世小朋友
如果抽到第一個號碼 我可唔可以揀大單位(兩房)
定係 一定要揀返d 細單位?
係個制度鎖死買咩單位:

排隊:
1. 清拆重建戶 - 買晒先
2. 家有長者 - 排籌 / 波號,800個額 (鑽石山2房單位437-481平方呎:567伙)
3. 普通家庭 - 家有長者買晒名額再到家庭
4. 單人 - 剩返300個名額就俾返單人買 (鑽石山激細開放式單位184-186平方呎:259伙 + 青衣 517伙)

所以普通家庭係冇可能買到兩房單位
就算普通家庭排第一號波+第一張籌,都要家有長者買晒先到佢

睇返上年青富,家有長者買都未必買到2房
所以普通家庭有2房機會係0

你要知道,你唔買大把人買,同埋有大買大呢個道理。
居屋?綠置,
綠置
咁出黎做咩 我住返整身公屋咪仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞