綠置居 (2021)

1001 回覆
8 Like 12 Dislike
好多人都話唔抵唔抵。都係錢作怪,唉 不過抽到先算啦。咁多人抽
現時1人住戶
如果申請表加多1個老人申請3百呎單位得唔得?
唔得 公屋幾多人名就幾多人 冇得加
謝謝回覆!
如果1人申請租置係唔係冇限制單位大細?
1人唔駛諗揀到大單位 未到你一定都比人清晒
但印象中居屋好似係唔比揀最大單位 綠置唔知 有錯既請指正
你問辦事處一定話俾揀,因為根本冇得你揀
你問1823/辦事處職員,一定會答你冇限制你買幾大個單位,因為房罾已經係個制度鎖死你可以買咩單位:

排隊:
1. 清拆重建戶 - 買晒先
2. 家有長者 - 排籌 / 波號,800個額 (鑽石山2房單位437-481平方呎:567伙)
3. 普通家庭 - 家有長者買晒名額再到家庭
4. 單人 - 剩返300個名額就俾返單人買 (鑽石山激細開放式單位184-186平方呎:259伙 + 青衣 517伙)

所以普通家庭係冇可能買到兩房單位
一人申請係冇可能買到一房單位
就算普通家庭排第一號波+第一張籌,都要家有長者買晒先到佢
一人申請就算係第一號波+第一張籌,都要普通家庭揀晒先到佢

睇返上年青富,家有長者買都未必買到2房
所以普通家庭有2房機會係0

你要知道,你唔買大把人買,同埋有大買大呢個道理。
如果280呎有冇機會?
鑽石山機會甚微
青衣有2個撻訂280呎單位,機會不大
即係1人租置都唔駛諗大單位?
所以基本上有等於冇 有得揀1房應該都偷笑
1人申請,由居屋到綠置,咁多期都冇可能揀到有房
冇人答到你實,你咪俾二百五抽囉
謝謝回覆!
唔使架啦 你收唔收到email? 收到就唔使架啦 重複交佢都作廢
今次淨係得綠表?想問下幾時到白表?
可以唔洗,你係長者隊?

就算揀完樓買完樓,未入伙時轉業主都只係幾錢蚊手續費~
好似2022/23年北角居屋 都唔錯 又係地鐵 上蓋
如果有185呎是否要買?定等?
明唔明咩係綠置居?
資料展覽、室內間格模型及建築模型 (2021年5月21日至2021年6月10日)

由開始接受申請前7天起至申請期結束為止,位於觀塘的綠置居銷售小組辦事處將展示啟鑽苑標準單位的室內間格模型及建築模型,以及各「綠置居」發展項目的展板及其他資料;及「租置計劃」樣本回收單位的室內照片和「租置計劃」屋邨的展板及其他資料。就「租置計劃」回收單位方面,於選樓期內,亦會提供所有本期推售的「租置計劃」回收單位的室內照片和短片。

開放時間: 2021年5月21日至2021年6月10日及選樓期間,每日上午8時至晚上7時 (星期六、日及公眾假期照常)

如果係單人長者 咁係當第2?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞