連登巴膠怒屌屎水減完鴨仔5B再減8仔班暨將轉全面啟用九公屎水大鬥法專區

1001 回覆
7 Like 11 Dislike
792M其實好好客的
如果當年安達臣係分開逐條投嘅,屎水應該會投到214返嚟

290、213M(平日班次)、613(做全日 + 興田$9.3分段)、88(平日12分鐘一班 + 合理價錢 + 海量沙田區內線轉乘)呢啲根本冇可能同雞巴售

反而就係雞巴hea投214,當年個價根本就係796C個價錢,仲要得20分鐘一班

反而唔明港島東4線(唔計976)屎水贏在邊度
唔覺啲港島區轉乘加好多分,班次應該邊間做都係4+4㗎啦,價錢又唔覺得十分之平

但佢哋真係唔會點蝕錢,價錢牌貴之餘又唔使做日中/逆向倒錢落海。但投唔到就以後冇分做,唔知點解屎水唔似出盡奶力投都中
686 989就算有沙田區轉乘都冇用
797一來仲有797M+796C/P/E/X/298E同佢爭客
所以796C/P/E/X最好就縮去將軍澳站,797全日拉去工業村及尖沙咀東,加經百勝角將南尚德調景嶺啟祥道宏廣承啟道土瓜灣道馬頭圍下路德民街紅磡道梳士巴利道漆咸道南再加調景嶺站至工業村雙向分段
796X改經漆咸道北,紅磡站及理大
咁就做雙向坐滿/頂閘
因為九巴知976/989/686需求唔大
同埋976/989/686又入唔到筲箕灣/柴斜/小西灣/柴灣依d位
要幾多年先補得返以前個窿
九巴想唔想投都係另一個問題
686塞 976自己望下峻巒bbi估都可能唔夠客 933同989好野黎 咁就真係唔知喇
或者運吉知善水唔掂專登放水等佢點都要投到都有可能
點經?加站咪叫應付到(但加氣站條隊阻住晒),頂盡月輪街劃個位出嚟都會塞荔枝角道
686/989 價錢仲唔十分之平?
講緊按城巴車費等級表最高可以收$22.3, 新巴同級路線收緊$21.9, 沙田過海分段收緊$18.4既時候
686/989全程收緊$17.4/$17.9喎
呢個行車里數, 城巴1997年已經可以收$18.2喇

我估屎水會中除左真係收得平(九巴可能都係用$20去投)同西隧轉乘之外, 本身686/989都算係682系分支, 比返屎水都合情合理
933荃灣服務範圍又係同930X一樣, 淨返900同976咪一人一條囉(加上900咁吸引既青沙轉乘同九巴可能根本冇興趣投976)

唔計折舊嗰part其實賺錢
諗深一層屎水唔洗太驚,因為南港島綫西段無上蓋物業,港鐵未必真係會起,到時華富重建完再加埋附近啲新公屋又係一舊肥豬肉
雖然呢條線如果起嘅話,興建同營運都係港鐵做,但呢條線好似係政府話起,唔係港鐵,所以即使而家唔知幾時先起(「未有時間表」),但一話要起嘅話應該輪唔到港鐵反對
應該係政府資產租比黨鐵 黨鐵比租政府
屌 打錯 之後係黨鐵收客錢
折舊其實最主要咪即係車價,同埋係專營權條款要分開15年計
你都要買車嚟行㗎,嗰到都係成本嚟
點樣可以唔計先

求讀會計朋友補充
今日我5點半搭過72
大埔有50人上車
大埔公路由雍怡雅苑到九肚山路約20人上車
其實比其他線仲多客
86c比286c搶走晒客啦 72仲要搶到部分86客
72加雙向分段取代86沙市段
另外仲要80M改去欽州街,改經南昌街飛九龍塘站
其實307+678+673系應該係星期一至六上繁往港島及下繁往大埔改經西隧青沙逆走港島段
307P+678+673加星期六服務,改經干諾道中,紅棉路,盧押道,軒尼詩道,怡和街,高士威道及英皇道逆走,縮至港運城
797加雙向分段拉去九龍城經啟德站取代埋22M舊垃圾好過啦反正都載空
石硤尾點算
80M改至欽州街,改經長沙灣道及南昌街便可
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞