入黎傾下李克勤歌/事業(2)

1001 回覆
18 Like 143 Dislike
佢仲話,「唔洗下下都當人攻擊你既」
我乜都睇唔到聽唔到呀
btw你條片d 留言笑死我
人地唔特登強調自己創作又話唔係創作歌手
而且就算退一萬步,假設佢真係唔識,咁同佢唱歌好唔好有咩關係

事實上二千年頭既樂評人係咁寫克勤
素來有“譚詠麟接班人”之稱的克勤,歌唱事業真正第一個顛峰期,應該首推〈深深深〉。〈深深深〉奪下香港各大排行榜的榜首位置,接著而來的〈一生不變〉,更是把克勤的事業推上高峰,形像健康,又懂得填詞譜曲,而且當年正值歌壇交接期,張國榮、譚詠麟等人紛紛引退,天王天后尚未成氣候,克勤就憑著這些才華攜了不少人心,也為樂壇獻出一首又一首的好歌,〈月光小夜曲〉、〈一千零一夜〉、〈眷戀〉、〈My Shrily〉、〈此情此景〉、〈藍月亮〉、〈破曉時分〉、〈紅日〉等,不都是你曾經喜歡哼的歌曲嗎?
睇親都想笑0:55 開始跳
https://youtu.be/FaXXYRV4F4k
no no no no no no no no no
有人鍾意佢冇哂氣咁唱花落誰家,我反而鍾意佢用返正常運氣咁唱,個feel正好多
唱世界盃犯左國歌法
應該要入去坐
你真係我知音
咁始終佢都俾咗好多好歌李克勤嘅
愛病 再一次想你
雖然近期同張子堅啲編曲真係一式一樣
我自己覺得花落誰家cd版入耳嘅 當櫻花迫於遷往悄靜月球 又種輕飄飄嘅感覺
反而佢唱live 真係有啲機械feel
睇完呢個po即刻開番首一生不變嚟聽
我覺得花落誰家除左氣到漏氣咁,最大問題我覺得佢係到撚緊佢把聲,好唔自然,覺得佢做多左

由佢咁多隻碟數落黎聽就好明顯,演奏廳佢都轉唱腔,但都仲明顯保留返勤式係到,但花落誰家係完全放棄,唔係接受唔到克勤變,但問題佢連佢自己最核心既野都放棄左
依首歌佢當年唱好似都厭老土,但點知爆紅,跌晒眼鏡
熱情如火~~
克勤d side track先好聽

巴打有咩心水

https://youtu.be/puQyQT0khs8
佢同容祖兒唱緣份好正
2005年酒店風雲狂loop呢首
最開頭幾秒好高質
我唔識形容
你此生~不變
今次想講嘅係d音樂
唔係佢歌聲
鄧凳燈鄧....
同埋第一吓鼓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞