入黎傾下李克勤歌/事業(2)

1001 回覆
18 Like 143 Dislike
但佢最尾都諗住回心轉意啦wor好似
佢根本就唔鍾意盧巧音
直到落街買碟嗰一刻
佢個心都係想飛盧巧音
把口唔認咋嘛
佢拍依套野都幾辛苦

克勤昨日一身白色西裝打扮,其他演員在墳場內拍攝開派對的戲份時,他卻被吊上兩、三層樓高的樹上。期間下起雨來,拍攝工作被迫暫停,其他演員即時打傘避雨,唯獨克勤仍要坐在樹上。他見雨勢漸大致電工作人員吊一把傘給他,見他打傘坐在樹上情景,頗為搞笑。克勤在樹上坐了近一小時才下來,白色的長褲也污糟了。

乾 等 一 粒 鐘 , 克 勤 等 到 腳 擘 擘 扁 晒 嘴 , 終 於 可 以 埋 位 , 在 四 個 大 漢 合 力 下 , 吊 上 三 層 樓 高 的 樹 上 。 但 導 演 都 未 叫 action , 又 因 為 落 雨 要 停 機 , 場 務 馬 上 向 眾 演 員 派 遮 , 只 有 吊 在 樹 上 的 克 勤 無 得 落 地 雨 水 照 頭 淋 , 直 至 他 的 助 手 開 聲 大 嗌 : 「 咁 克 勤 點 呀 ? 」 場 務 才 醒 起 克 勤 還 被 吊 在 樹 上 。 Sorry , 都 係 無 得 落 地 , 工 作 人 員 用 繩 縛 住 一 把 遮 送 上 樹 給 克 勤 享 用 , 嘩 , 好 在 無 行 雷 咋 !
事 後 , 克 勤 死 頂 話 被 吊 個 幾 鐘 唔 辛 苦 , 只 係 投 訴 「 小 克 勤 」 被 威 也 勒 住 勒 住 , 感 覺 唔 多 好 。 「 比 起 上 次 五 十 樓 天 台 吊 威 也 , 今 次 小 兒 科 啦 ! 幾 好 玩 ! 係 坐 耐 對 腳 有 痺 , 仲 有 係 俾 條 威 也 戚 住 副 『 架 生 』 , 無 端 端 做 戚 黛 黛 ( 03 年 港 姐 季 軍 ) 。 」
係愛定責任
呢套都算係佢拍過最好睇嘅戲
有無睇過佢做呀yes sir
咩嚟㗎太子傳說?
不解之謎,我覺得好睇過六壯士同埋左麟右李,不過依齣係d 玄疑片黎
留名
竟然開到2
希望可以永續,好難得有個地方畀勤迷圍下爐
個人認為護花使者依家再唱有d 尷尬以前唱真係有活力既
冇辦法呢啲後生歌,以前勁歌金曲live 好正
呢排好多人移民,聽返後會有期好有feel
我記得好似in the city 都有live 版
以前細個聽冇乜feel,仲覺得有啲老套。點都估唔到呢個年代仲要諗移民
如果做演唱會最後一首歌就好佢好似無一首好signature既最後一首歌 Eason有明年今日 鄭中基有天意
不過寶麗金將佢拍左做愛情故mv, 未必個個知係講移民

btw 又係克勤詞作
佢無依d 野演唱會主題曲就有,再見,跳啦河馬,左麟右李,唔使驚,天天都是情人節,月光玫瑰,30克都係主題曲

你地覺得佢有咩歌可以擺尾?
我覺得如果講自己歌,唔計翻唱呀倫,可以擺在我身邊
https://youtu.be/a5WukGIHIPQ
因為諗起尾曲,我諗起無言感激不過係呀倫d 歌黎
https://youtu.be/QaQ1GCU5l7k
翻唱系列,完全移殺阿B
克勤啲和唱正到呢
熱爆歌評:李克勤教壞細路

李克勤的《李克勤演奏廳》製作費逾百萬,請來四位國際級演奏家與李克勤同步現場錄音。宣稱為全球首張華人DualDisc,一面是CD,另一面是DVD,採用96Hz/24bits格式編碼。「零瑕疵」歌喉+知名演奏家+高質錄音=好唱片?不一定,仍要視乎曲子及歌詞的質素。
大碟收錄十首歌,整體上旋律不俗,加上精湛的樂器演奏,令悅耳度更上一層樓,像《情非首爾》中如泣如訴的洞簫,《婚後事》中生動清脆的Marimba(馬林巴木琴),《十年前後》中扣人心弦的小提琴。中與西、流行與古典交流的確能擦出漂亮火花,然而稍一不慎,又會弄巧成拙──在《情非首爾》中加入舒伯特的《小夜曲》是妙着,相反,在《阿李爸爸》中混入林姆斯基.高沙可夫的《FlightOfTheBumble-Bee》卻一塌糊塗。無論如何,敢於創新是好事,goodtry。
樂曲好,但歌詞實在不敢恭維。五個主題十首歌,由李克勤與陳少琪分工合作。李克勤已有十多年填詞經驗,近年作品《高妹》與《空中飛人》表現頗佳,但是這一次……
「牛仔褲襯老西故意露底髮型是信心標誌要特製」,粗俗本來不成問題,換個角度看,粗俗帶來親切感,黃霑、林振強、林夕等大師皆在作品中寫過不少俗話,問題是,這首《未成年同盟會》的奏樂以小提琴及二胡貫穿,高雅的弦音配搭市井文字,突兀程度,猶如盛裝的紳士罵髒話。
DJ在播、K迷在唱的《情非首爾》,請問歌名何解?是情非得已的諧音嗎?發音相似,可意義何在?若是《情遺漢城》、《情斷首爾》都能理解,《情非首爾》與《情非赤鱲角》除了地點不同,有何分別?要玩食字,也要顧及意思吧。名字含糊,內容同樣令人費解:
「歷史多麼精采高潮起跌但已沒法被篡改」──「高潮迭起」我懂,「高潮起跌」還是頭一回聽聞。高潮再跌還是高潮,既然歷史如此精采,何以今天欲篡改?再看《十年前後》:「後悔去愛着她自己掌摑吧」──敢問「自己掌摑」是否譯自廣東話中的「自摑」?
再看《勝情中人》:「有你的無微地照料我識得笑」──甚麼叫「無微地照料」?被無微不至地照料是福氣,當然值得笑,可被「無微地照料」等於被粗疏地照料,給虧待了還「識得笑」?苦笑乎?
倘若曲是歌的肉身,詞就是歌的思想,唱,為歌賦予靈魂。要選全年最佳本地唱片,我還是選曲、詞、唱俱佳、陳奕迅的《U87》。
撰文:MY人

https://hk.appledaily.com/entertainment/20051225/KX4RHZJXQB2SJUYELCOGEGN3MU/

好記得呢編歌評,完全彈到演奏廳呢隻碟一文不值。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞