入黎傾下李克勤歌/事業(2)

1001 回覆
18 Like 143 Dislike
btw 無言感激我post 錯版本
應該post 返個無喊正常版
https://youtu.be/mwqH-WnV80A
某人唔係陳生應該收左皮十世
所以佢開音樂會,陳生好撐場

唔同編曲唔同唱法既紅日
https://youtu.be/t3flrJUTS-g
我都唔明點解佢30幾歲就定位自己做中年歌手,古巨基都唔係細佢好多
加埋左倫就...
反而如果佢03年唔咁心急拍倫伯,做吓演奏廳,today special呢類,回塘先拍倫伯,可能走得仲長
不過佢冇諗到嘅,始終霉咗幾年,有機會就上位先,同期四大天王都收成期,佢肯定急
我聽番發現佢唔少歌都用左氣聲
但個自然度比同期古巨基同陳奕迅真係無咁好
佢checklist 咪用陳奕迅黎做checklist 囉
諗起十幾年前係舊登開親克勤post 實有班eason fans 係到鬧隔左咁多年都仲係咁
諗起佢開左麟右李個契機係因為克勤佢開完情情塔塔之後開記者會,呀倫又係要開記者會,克勤話廢事畀兩次錢,於是兩個夾埋開記者會

但係諗住本身只係交代返各自既野,但有個記者問佢地係咪諗住一齊攪演唱會

之後佢地諗係wor 有得攪wor,於是就開左 左麟右李

我諗當時可能佢覺得有機會做就去做左先,捉住個機會先
係呀,諗返95年個 concert 你估冇陰影咩

題外話,佢算唔算靠港樂帶返起
95年個打擊係佢一世都磨滅唔到既陰影黎
由1:00 開始講你唔好睇佢笑住講咁,佢內心有幾痛無人人明佢間唔中就會提一提
btw, 個訪問得依個網有,搵唔到第二個網
https://www.bigbigchannel.com.hk/tc/cat_all/nav_all/27445

一定係港樂
咁你咪話李克勤本來就想整咁樣既音色
點解你要假設人地覺得全世界係應該得一種唱法?
係人都知無人會咁樣諗啦
你又要屈人地係咁樣諗

李克勤離開四大天王時代岩岩身處係90至00年代中間
你見佢早期同中期身邊對手唱法都轉變好大
尤其係許志安同陳奕迅呢d
要同同期比較就走唔甩佢兩個

你唔肯接受比較咁就算
雖然文無第一 武無第二
但即使詩詞風格唔同
我好少聽人講話唔好比較李白同杜甫
其實克勤係香港入面風格係自成一格
比較曲風同表達感情手法唔係壞事
唔洗下下都當人攻擊你既
算啦唔覆了
無野既 你依家係用辛棄疾把尺去度李清照姐
一,你一黎已經用感情同你嗰d 技巧有無用黎做連結
二,克勤係有用,但你話佢無用,只係佢處理唔同歌/唔同編/唔同場合就會決定用唔用,上面已經講左,你話佢無明顯又係人云亦云
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞