入黎傾下李克勤歌/事業(2)

1001 回覆
18 Like 143 Dislike
舊聞一則公開絕交

流 行 榜 異 象

1. 梁 詠 琪 的 《 高 妹 正 傳 》 自 十 月 尾 上 榜 三 個 星 期 , 已 反 超 前 克 勤 上 榜 四 星 期 的 《 愛 不 釋 手 》 , 穩 居 Music Bus 第 五 位 置 , 商 業 二 台 勁 播 《 高 妹 正 傳 》 廿 三 次 , 多 出 只 播 得 十 次 的 《 愛 不 釋 手 》 一 倍 有 多 。
2. 七 月 中 克 勤 推 出 《 高 妹 》 時 , 與 當 時 同 期 hit 歌 容 祖 兒 的 《 抱 抱 》 叮 噹 馬 頭 , 爭 頭 一 、 二 位 , 同 樣 在 商 業 二 台 播 了 十 八 次 。
3. 《 高 妹 》 與 《 抱 抱 》 播 放 次 數 相 同 , 但 《 高 妹 》 在 同 期 的 叱 榜 只 排 十 三 位 , 更 打 不 入 雷 霆 榜 , 反 而 《 抱 抱 》 竟 奪 得 no.1 。

交 惡 六 年
正 所 謂 順 得 哥 情 失 嫂 意 , 被 指 是 港 台 契 仔 的 克 勤 , 多 年 來 未 得 過 商 台 任 何 獎 項 , 歌 曲 亦 很 少 打 上 商 台 流 行 榜 , 早 年 他 曾 努 力 斡 旋 卻 適 得 其 反 , 令 彼 此 芥 蒂 日 深 。

96 年 11 月   哀 求 播 歌
商 台 向 來 支 持 原 創 , 拒 播 改 編 歌 , 克 勤 早 年 hit 歌 如 《 月 伴 小 夜 曲 》 、 《 紅 日 》 等 都 是 改 編 作 品 , 其 後 他 特 別 主 力 唱 原 創 歌 曲 迎 合 商 台 : 「 希 望 商 台 高 抬 貴 手 播 。 」 但 始 終 不 得 要 領 。

96 年 12 月   炮 轟 無 獎
終 忍 不 住 口 炮 轟 商 台 : 「 咁 多 年 來 , 不 論 用 任 何 方 法 同 正 當 手 法 , 商 台 頒 獎 禮 連 毛 都 無 一 條 。 係 咪 要 使 橫 手 , 娶 蘭 茜 ( 當 年 乃 商 台 當 紅 DJ ) 先 有 獎 ! 」

98 年   缺 席 頒 獎 禮
聲 援 學 友 不 出 席 不 公 平 頒 獎 禮 , 連 續 多 年 以 「 咁 有 做 」 為 由 缺 席 商 台 頒 獎 禮 的 克 勤 , 關 係 陷 入 僵 局 。  

00 年   公 開 絕 交
力 撐 被 喻 為 商 台 頭 號 敵 人 的 好 友 劉 德 華 , 公 開 與 商 台 絕 交 : 「 我 同 商 台 向 來 無 邦 交 , 人 唔 播 我 歌 , 唔 緊 要 , 仲 有 其 他 電 台 播 ! 」 形 成 今 日 與 商 台 勢 成 水 火 局 面

廿 大 不 入

對 於 有 播 放 率 依 然 打 不 上 榜 , 據 知 克 勤 的 經 理 人 公 司 藝 能 及 唱 片 公 司 環 球 頗 為 不 滿 , 如 今 同 曲 改 詞 翻 唱 的 《 高 妹 正 傳 》 , 轉 由 GiGi 主 唱 即 火 速 上 榜 。 多 年 來 被 商 台 針 對 的 克 勤 , 坦 言 早 已 習 慣 。
「 我 而 家 無 乜 睇 呢 個 榜 , 但 我 聽 到 不 少 DJ 朋 友 如 林 海 峰 有 播 我 首 歌 。 十 年 八 年 前 仲 會 好 失 望 , 但 呢 幾 年 我 對 邊 ( 指 商 台 ) 已 經 無 晒 期 望 , 習 慣 , 所 以 無 失 望 。 」

白 果 呼 聲 高
說 到 年 尾 頒 獎 禮 , 雖 然 在 其 他 電 視 電 台 呼 聲 甚 高 , 但 克 勤 已 作 了 在 商 台 「 食 白 果 」 的 心 理 準 備 , 深 知 難 於 打 開 零 的 突 破 。 「 我 白 果 呼 聲 甚 高 , 咁 多 年 來 我 曾 經 去 find out 過 原 因 , 到 呢 一 刻 都 唔 知 點 解 會 咁 , 想 拆 都 無 得 拆 ! 可 能 我 唔 夠 佢 心 目 中 咁 前 衛 同 另 類 。 」 至 於 會 否 繼 續 缺 席 商 台 頒 獎 禮 以 示 不 滿 ? 克 勤 無 奈 地 說 : 「 唉 , 我 都 唔 識 答 你 呀 ! 」

當 年 克 勤 與 華 仔 一 唱 一 和 勁 寸 商 台 , 二 人 至 今 從 未 出 席 過 叱 頒 獎 禮 , 歌 曲 甚 少 打 上 商 台 流 行 榜 。
其實佢02定03真係好紅
喺商台都1.5首歌加我最喜愛男歌手同男歌手銅獎
唔知有無記錯
係呀玩晒咁滯
前面仲有段同韓紅合唱
https://youtu.be/gHvn9qZ1qD4

35分鐘有哂校長同華仔
嘩成個鐘慢慢睇先
記得好似英格蘭輸左,佢地成班個樣...
睇依張相 ,克勤依個角度,拍埋落伊健到,我會揀克勤睇落青靚白淨又乖仔
克勤唱矛盾一生都好正
https://youtu.be/syADsxyntiw
有印象 仲有人撩李克勤
克勤係Sagittarius wor
但,後面合唱嗰到係咪又入快左
我諗起有次佢係志雲飯局到做訪問,佢試過唱完晒成首歌都唔知首歌咩key
https://b23.tv/sPo4nU

就咁企係到唱吸引專心聽,依點,克勤完全係可以做到囉
講起就咁企係到唱唔郁,克勤一定係表表者

藍月亮依版我又係好鐘意
https://youtu.be/kxgMQwUhtS8
我會將佢同 Chai Yo 放埋同一類
依隻碟有首歌個歌名好有趣 叫做你⁵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞