入黎傾下李克勤歌/事業(2)

1001 回覆
18 Like 143 Dislike
咩不再少年時
有王書麒同蘇永康
中四丁班好似都有客串
不再少年時做潺仔勇
不再少年時網上好難搵資源睇
但我有次偶然見大陸d fans 竟然搵到
學屆譚詠麟佢自稱,好似係
https://b23.tv/LLOoF8
正正常常
首歌就充分表現到佢把雞仔聲

李克勤與譚詠麟踢波曬到變「黑勤」嚇親網民 70歲譚校長精神奕奕預告開演唱會

李克勤與譚詠麟這個「左麟右李」組合最近合體,不過並非唱歌而是踢波。譚詠麟在微博分享與李克勤的合照,雖然譚校長已年屆70但精神奕奕,狀態不輸53歲的李克勤。而李克勤的膚色亦成為網民焦點,不少人都驚訝李克勤膚色之深,留言表示「克勤去了一趟非洲嗎」、「讓人眼前一黑」,更封其為「李黑勤」。

後面黑色係咪個頭黎
隻手好似好長咁
難得有首國語歌叫做似返d 樣,點知變左side track
加時再賽

4年一度的世界杯又來了,4年前,大家可以免費睇到大部分球賽,可以由朝到晚聽到李克勤叫你「起來!起來!」的〈球迷奇遇記〉,有同事更戲言,李克勤每4年才「鹹魚翻生」1次,要跟他做訪問,就要好好把握今個月這個機會。

東:比起〈球迷奇遇記〉,〈Victory〉跟群眾的距離是否遠了?

勤:坦白講,選Bond這首歌改篇成〈Victory〉,是估計到TVB鋪天蓋地式的宣傳,加埋卡拉OK、收音機、沒有擔心過流行程度,知道效應會很大,其實早已做了首〈球迷奇遇記〉Part 2,一樣好口語化、好大眾化,但感覺真的很第2集。我覺得歌手應該不斷去嘗試新東西,適逢其會,聽到Bond這首歌,再考慮到同期有其他歌手唱有關世界杯的歌,於是決定用這首歌,取其氣勢Rather than 大眾化。

東:很多人說李克勤每4年有世界杯才走紅一次,甚至用上「鹹魚翻生」這字眼,介意嗎?

勤:甚麼字眼都不介意,因為更肉酸的字眼都發生了在別人身上,相比下我這些只是小兒科,理他鹹魚不鹹魚,我都翻身了,話之你死魚呀!至於每4年才紅1次,我不敢用,亦很怕用紅這字眼,因為紅不紅好難去判斷的,用機會會較為恰當。世界杯毋疑給了我很多機會,坦白講亦不是單單一個世界杯就可以令一個人順利,之前我亦有演唱會、賣碟成績,一點一滴累積回來,世界杯只會紅碧咸一個,我只是副產品。

後記:撲得到

跟李克勤做這個訪問,有點像在撲龍門的感覺。
原因很簡單,李克勤原來真的比你比我想像中忙。這天他剛在同一個地方出席港姐活動,記招一完結,他即衝勁十足步入拍攝現場,隨後而來的除了他的助手,還有一個電台記者,他是專程來找克勤錄一段世界杯賽分析,怎料那記者的MD機壞了,分秒必爭的克勤對我說:「要不要先做了訪問?」當然冇問題。
訪問進行了約1/3,那電台記者的Technical問題終於解決,跟克勤的對第1次中斷。約5分鐘後,那錄音終於完成,克勤示意我可繼續,問道:「我們說到那裏?」一下勁射直衝龍門,反應慢點已可直飛入網,幸好,竟給我撲得到。
如是者,另一個電台又需要克勤做球賽分析電話訪問,某國內雜誌又打來想跟他做Phone-in、攝影師又要為克勤試寶麗來,斷斷續續將訪問中止了數次,經過一次差點被攻破龍門的教訓,每次在他開腔前,我都做足防禦措施,波未到人先撲出。
最後0-0打成平手,大家握手言和。
https://youtu.be/cHpx18-p40A

有冇人覺得呢首俾人低估左 live都好高水準
正爆
近年最鐘意既合唱
不過想挑剔一點係,joey d 呼吸聲真係好大聲
個演繹吸引到我完全留意唔到佢哋啲呼吸聲係點
反而我覺得有時容祖兒俾多啲出嚟 李克勤冇俾返過去 平淡左啲 容祖兒直頭係每一粒音都注滿感情
「但無亮點的飾物 伴隨劃穿的絲襪」嗰到開始好明顯,由其克勤開始唱「想過早晚會會合」有對比下就好明顯,知道有時候呼吸聲係可以表達感情,但有時真係覺得有少少嘈

不過總體黎講我覺得依首真係近年好既合唱,克勤同joey 表達緊兩隻唔同既感情

克勤嗰種平淡我覺得係本來已經一段沉澱左既感情,就算再見面其實都已經無能為力,依家見到對方可能無錯個心會泛起漣漪,不過現實係乜都唔會再可以做到,不如都係算啦
「如何能給你印象 成就大過昨日」

joey 嗰種,我覺得係未放低,而且嗰種放唔低似係從來未放低過嗰隻,而且講到底其實仲想挽回,即使自己扮到幾無野
「如何能使你悔恨 遺留下我那日」

嗰時睇mv 好想知佢結局有無相認
克勤大可以用佢類似唱〈求你原諒〉咁唱,但點解佢唱世界真細小唱到咁平淡,我覺得佢真係想放低,唔想攪咁多野過去就由佢過去
為何無人夜裡 只有傷口歎氣
https://youtu.be/-kmKcSNON_4
換走 1st plug個位都算
點解連3rd plug都無
你地知唔知佢放兩隻狗去狗場,探都唔探下佢地?
不過點都好過棄養陳茵微既
血派沸騰 嗰陣因咩事而要錄??
依個真係唔知 講多少少得唔得
真係唔知 佢明明唱過一次live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞